Povratak

Crvi u rani na trupu ili oklopu kornjače

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Pronašla sam čančaru sa ranom na stražnjem dijelu trupa koja se ucrvala. Ne znam koliko je duboko infektirana i kako da uklonim te crve; neki su duboko u mesu. Hvala.

O: Ozljede oklopa i kože kornjača su vrlo česte. Dolaze u nekoliko oblika, a najčešće se dijele na suhe i vlažne. Ozljede kože i oklopa kornjača predstavljaju idealno mjesto za polaganje jajašaca muha. Jajašca su sitna, poput zrna riže i iz njih će se, u kratkom vremenskom periodu, razviti crvi. Crvi su smeđe/žute boje i hrane se mesom kornjače.

Najčešća klinička slika infestacije rane kornjače crvima su rupe na koži ili oklopu kornjače iz kojih se cijedi tamna tekućina, te nalazak crva i jajašaca.

Nekoliko crva u rani kornjače ne predstavljaju neki teži problem, dok veće infestacije mogu ozbiljno narušiti zdravlje i život kornjače.

Također, zanemarivanje ozljeda i infestacija može prouzročiti otvaranje ulaznih vrata za sekundarne bakterijske infekcije i trovanje krvi, te završiti smrću životinje.

U slučajevima ozljeda kornjača, procedura je sljedeća: očistiti mjesto ozljede Betadinom ili 0,75% chlorhexidinom, te mjesto ostaviti otvoreno da se stvori tzv. krasta ili mjesto prekriti flasterom, zavojem, prije toga prekriti tupferom. To je također potrebno da ose i muhe ne izazovu dodatne probleme, odnosno, da ne polažu ponovno jaja u ranu ili ne sišu krv. Također, potrebno bi bilo pincetom izvaditi sve crve iz rane. U određenim slučajevima, bilo bi potrebno i postojeću ranu dodatno proširiti i na takav način osigurati što bolje čišćenje i uklanjanje svih crva.

U svakom slučaju, savjetujem Vam da posjetite veterinara koji će na temelju kliničkog pregleda najbolje procijeniti o kakvoj ozljedi je riječ, obraditi ranu i odrediti daljnju terapiju i prognozu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr