Povratak

Gekko vittatus

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Možete li mi reći uvjete držanja Gekko vittatus guštera (dimenzije terarija, hranjenje, karakteristike, vlaga, temperatura itd.)? Matija

O: Ovaj simpatični reptil u prirodi obitava na drveću te propada skupini arborealnih životinja. Iznimno je zanimljiv i brz, ali ima vrlo osjetljivu kožu i neopreznim hvatanjem može biti ozbiljno ozlijeđen.
 
Gekko vittatus je vrlo aktivan gmaz i potreban mu je prostran terarij. Odrasli mužjaci su izrazito teritorijalni i dva mužjaka ne bi trebalo smjestiti u istu nastambu.

Kako su odlični penjači, potreban im je i viši terarij, odnosno okomita površina za penjanje. Minimalne dimenzije terarija su 60 x 40 x 40 cm.

S obzirom na to da Gekko vittatus obitava u tropski šumama, za podlogu biste trebali odabrati treset ili kokosova vlakna, koji zadržavaju vlagu i time održavaju neophodnu vlažnost zraka.

Za penjanje biste trebali postaviti grane različitih visina.

Osim navedenog, poželjno je u terarij postaviti umjetne ili žive biljke (npr. Dracena) gdje  se gekon može sakriti.

Po terariju bi trebali svakodnevno raspršiti čistu (filtriranu), mlaku vodu. Gekon će vodu uzimati sa orošenih površina, ali mu ipak u nastambu stavite plitku posudu s vodom.

Što se temperature tiče, ona bi trebala biti što sličnija prirodnim oscilacijama. To znači da bi  dnevna temperatura iznosila  27-29,5° C, a noćna 21-24 °C. Dobar izbor za grijanje prostora su terarijske lampe, a preporučaju se i kablovski grijači koji se postavljaju ispod terarija. Pri postavljanju grijačih tijela treba biti posebno oprezan kako ne bi došlo do opekotina na ekstremitetima.

Gekko vittatus je noćna životinja, tako da nije potrebna posebna UV rasvjeta. Međutim, mnogi stručnjaci savjetuju da im se osigura niska razina  UV rasvjete jer pozitino utječe na njihovu aktivnost i opće zdravstveno stanje. Gekonu je svakako potrebno osigurati dio terarija u kojem će biti zaklonjen od svjetla. Za noćno promatranje koristite posebne crvene žarulje jer su gekon najaktivniji noću.

U terariju je potrebno održavati umjereno visoku vlažnosti zraka od 65-75 %, a kako bi pratili ovu vrijednost u terarij treba postaviti higrometar.

Za prehranu gekona preporučaju se cvrčci i skakavci, dok crve brašnare treba davati samo povremeno. Hranu je potrebno tri puta tjedno posuti prahom koji sadrži kalcij i jednom tjedno multivitaminskim pripravkom za ovu vrstu gmazova.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr