Povratak

Gladovanje leopard gekona / Uvjeti, odabir hrane i savjeti za pravilno hranjenje leopard gekona

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Ponosni sam vlasnik troje leopard gecka, naime moje divne životinje (osim one koja je najmanja, izlegnuta prije niti mjesec dana) znaju nekada odbijati hranu. Jedan od njih dvoje koji odbijaju jesti je mužjak, a druga je ženka (možda to igra nekakvu ulogu) . Mužjak zna odbijati hranu redovito prije presvlačenja ili nekoliko dana nakon presvlačenja, ovisno o tome kakve je volje kada, s time da me ne zabrine previše jer nema nikakvih promjena u njegovom ponašanju po kojima bih ja naslutila da je on bolestan ili da nešto nije u redu, osim što uočim je li spreman za presvlačenje ili ne, dok sa ženkom nikada ne znam jer ona zna odbijati hranu i onda kada je period presvlačenja već prošao ili onda kada je period još dosta daleko. Kod nje isto tako ne primjećujem nikakvo mršavljenje repa, kao i kod mužjaka, i nikakve nagle ili neuobičajene promijene u ponašanju, osim toga što oboje odbijaju jesti. Sada trenutno je prošlo otprilike već dva tjedna kako ona ne želi jesti, dok kod mužjaka to traje po 4, do eventualno 5 dana. Malo me zabrinjava pa sam se odlučila obratiti Vama. Inače samo da još naglasim kako su mužjak i ženka uredno odvojeni i svatko od njih boravi u svom terariju koji je po njihovim uvjetima dovoljno veliki, grijanje je uredno, voda, topla/hladna strana i sve ostalo,

što znači da to ne bi trebalo imati ulogu što se tiče jela. Moram još naglasiti kako ženka unatoč svojim podužim pauzama u jelu, zna sasvim normalno nastaviti jesti kao da te ''pauze'' nije niti bilo i onda nakon nekog vremena krene opet s tim stajanjem, tj. s odbijanjem hrane. Zanima me da li je to normalna reakcija. Uredno dobivaju i određene vitamine D3 po rasporedu zajedno sa hranom. Nadam se da mi možete dati neki odgovor, da znam dali bih se trebala nešto više brinuti ili je to stvarno uredu, pošto sje ona sasvim normalnog ponašanja, osim što ne jede! Mnogo Vam hvala unaprijed! Sara

O: Koliko se da iz Vaših opisa iščitati, stanje nije pretjerano alarmantno (debljina masnog tkiva na repu i vitalnost su važni pokazatelji zdravlja). Međutim, voljela bih Vam svakako nekoliko stvari oko hranidbe navesti pa možda uočite nešto u čemu postupate drugačije.

Primjećujem da ste već upoznati s osnovnim uvjetima pri hranjenju, no svaki od tih parametara kao što su osvjetljenje (odnosno foto-period, znamo da su gekoni noću aktivni), temperatura, vlažnost, pravilan oblik posude za hranjenje, veličina terarija, „namještaj“ u njemu te, također ništa manje zanemariv faktor – vrijeme hranjenja, mogu utjecati na prestanak uzimanja hrane.

Osim okolišnih čimbenika, važno je znati da gmazovi nekoliko dana prije i nakon presvlačenja odnosno skidanja stare odumrle kože staju sa uzimanjem hrane, da im u to vrijeme vlažnost mora biti nešto viša kako bi se maksimalno olakšala „transformacija“. Dakle, u tom slučaju svojevrsni post je normalna pojava.

U slučaju ženke, za koju opisujete da ima i češće takve „izlete“ u gladovanje, bez obzira na presvlačenje, moglo bi biti posrijedi više mogućnosti.

Prva od njih je previsoka ili preniska temperatura u terariju prilikom hranjenja. Ukoliko imate termometar kojeg koristite već neko vrijeme, bilo bi dobro uzeti još jedan referentni s kojim ćete utvrditi pokazujeli prvi točne vrijednosti (samoljepljivi termometri ponekad zbog čestog premještanja gube na preciznosti). Optimalna temperatura bi trebala biti između 30-33°C.

Ukoliko je temperatura idealna, ali vlažnost smanjen, životinjica je u svojevrsnoj dehidraciji pa također dolazi do smanjene potrebe za uzimanjem hrane.

Osim parametara okoliša moguće je i da negdje griješite prilikom hranjenja. Niste naveli detaljnije informacije o načinu na koji hranite Vaše ljubimce, posebice o tome čime ih hranite i koliko je prehrana koju im osiguravate raznolika. Naime, neki gekoni iskazuju nevoljkost i odbijaju jesti u terariju u kojem i inače borave. Takve jedinke preferiraju da ih se stavi u neutralan zaseban terarij kod hranjenja.

Leopard gekoni su mesojedi koji vole razne vrste kukaca od zophobasa, žohara, cvrčaka,.. pa čak i pokoji "pinky" glodavac, ali nekako najomiljeniji su im cvrčci, te crvi fobasi. Unatoč preferenciji treba im uvijek iznova nuditi raznoliku hranu pa makar je morali zamaskirati mirisom onoga što voli. Kod hranjenja žoharima ili većim cvrčcima važno je pripaziti da veličina plijena nikada ne prelazi veličinu jednog zalogaja guštera, odnosno dvije trećine njegove glave.

Poželjno je također gekone hraniti u skladu sa njihovom veličinom. Za gekona velikog 10 cm, prikladno je davati 8 crva za hranjenje u rasponu od tjedan dana (svaki drugi, treći dan). Odrasli gekoni se mogu hraniti povremeno sa pinkie miševima. Mlade gekone je poželjno hraniti svakodnevno sa odgovarajućom količinom hrane.

Mladi gekoni bi trebali dobivati suplemente, dodatke prehrani, pri svakom hranjenju, među kojima su najvažniji kalcij/vitamin D3 i multivitamini, a odrasli svako drugo hranjenje.

Sama hrana, ukoliko se daje unutar postojećeg terarija u kojem gušter živi, bi trebala biti poslužena na odvojenom dijelu od podloge, tj. postoje tzv. posude za hranjenje u koje se može odvojiti hrana od podloge (prilikom uzimanja hrane gušter može vrlo lako unijeti u svoj probavni sustav dijelove podloge, što onda izaziva probavne poteškoće kao što su česti začepi).

Vrijeme u koje hranite guštere također je važno, s obzirom na bioritam, vole loviti noću, tj. kasnije navečer ali uvijek je dobro da to bude u isto vrijeme.

Više o gekonima i problemu sa hranjenjem pisala je i kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med. u svom odgovoru naslovljenom Odbijanje hrane, bezvoljnost, stanjen rep i promjene na tijelu leopard gekona / Začep, hepatička lipidoza i ksantomatoza.

Ukoliko se unatoč svemu stanje bude uporno ponavljalo i ako se nastavi i tijekom sljedećeg tjedna, da gušterica ipak ne počne jesti i uz to promjeni ponašanje, svakako se čim  prije obratite veterinaru specijalisti za egzotične životinje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr