Povratak

Grijanje terarija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Zanima me da li je uz sve lampe u terariju, za iguanu potrebno stavljati i dodatne grijače? Hvala. Hrvoje

O: U terarij je potrebno smjestiti lampu s full spektrom UV zračenja, odnosno i sa spektrom UVA i UVB zračenja. Ovo je vrlo bitno, da bi se emitiralo sunčevo svijetlo, odnosno omogućila sinteza vitamina D3 u organizmu, koji je vrlo bitan za pravilan razvoj skeleta. Najčešće se koriste Reptil Glo lampe, veličinom i jačinom ovisno o veličini terarija. Postoje i Sun glo žarulje, koje emitiraju samo dio UV spektra i mogu se koristiti samo u kombinaciji s full zračenjem.

Ovakve lampe i žarulje nisu dostatne da bi se postigla optimalna temperatura u terariju, što je vrlo važno, jer tjelesna temperatura gmazova ovisi o temperaturi okoliša. U našim trgovinama imamo u ponudi osim navedenih lampi i žarulja i keramičke grijače žarulje koje predstavljaju izvor topline bez UV zračenja. U terariju treba omogućiti dnevnu temperaturu koja bi se kretala u rasponu od 21 - 30°C, a noćna temperatura bi trebala biti niža za 10 - 15°C. Ovo možemo postići jedino adekvatnim grijačima, koji se kupuju s obzirom na veličinu terarija. Grijače stijene nikako nisu preporučljive, jer se vrlo često dešava da se iguane opeku te nastaju teške opekline s velikim defektom kože i tkiva. Nikada nemojte određivati temperaturu napamet. Obavezno smijestite termometar u terarij kako bi redovito mogli kontrolirati temparaturu te je po potrebi regulrati. Žarulje i lampe svakako treba postaviti da ne dovedu do opeklina i udara električnom energijom, što se često događa, jer se iguane vole penjati i zavlačiti.

Svijetlo bi trebalo omogućiti 12 sati dnevno te period bez svijetla također 12 sati dnevno ili taj ciklus može biti u omjeru 13:11. Iguane kod kojih nije pravilan ciklus osvijetljenja, podložne su stresu, promjenama u ponašanju, osobito što se tiče hranjenja te agresivnog ponašanja.

Temperatura je vrlo bitna i da bi se odvijala nesmetana probava hrane te pri niskim temperaturama često se događa da hrana počinje trunuti u probavnome traktu, što često završava oslabljenim imunitetom i infekcijama.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti veterinarima u Pet Centru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr