Povratak

Grinje na zmiji

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Poštovani, molim Vas opet za pomoć. U ponedjeljak (08.01.) sam promijenio podlogu u terariju. Danas (10.01.) sam išao provjeriti da li mi se opet ispod jedne kućice pojavila plijesan (obično ju sastružem pa kućicu termički dezinficiram i više se ne pojavi). Plijesan je bila tu, ali i neke male bijele izdužene životinjice. Čitajući u "Pitajte naše veterinare">"Teraristika">"Grinje na iguani", došao sam do sumnje da bi to mogle biti grinje. Također sam pogledao na stranicu http://www.applegatereptiles.com/articles/bookdiseases.htm i tamo (2. odlomak u "External Parasites") piše da se koriste "No Pest(r)" ili "similar type of insecticidal strip containing Vapona(r)".

Također sam pročitao što ste Vi predložili u "Pitajte naše veterinare">"Teraristika">"Grinje na iguani". Ja sam nekolio tih malih stvorenja ulovio i spremio u kutijicu. Također sam uslikao i uzeo uzorak plijesni koja se pojavila (za slučaj da treba nositi negdje na analizu?). Pregledao sam zmiju i (na sreću) nisam našao ni jednog na njemu. Također, moja zmija nije došla u kontakt sa drugim zmijama, tako da na taj način nije mogla dobiti "zarazu". Moja pitanja:1. Da li to onda jesu grinje i da li je to isto kao i "snake mites"? 2. Koji od tih proizvoda mi preporučate i gdje ih ima za kupiti? 3. Je li potrebno još nešto učiniti (osim dezinfikacije cijelog terarija i "opreme" u njemu)? Puno hvala na odgovorima, Mladen

O: Kožni nametnici na gmazovima česta su pojava, no ako se na vrijeme uoče lakše se s njima boriti . Kod pojave parazita treba tretirati terarij i zmiju.

Ektoparazite na zmiji možete rješavati na više načina:
- Korištenje toplih vodenih kupki pri čemu zmiju uronite u vodu (sve osim glave) i držite uronjenu dvadesetak minuta. U tom periodu utopit će se svi kožni paraziti osim onih na glavi.
- Korištenjem preparata na bazi eteričnih ulja Reptipur (Sera) koji je dobar i za životinju i za prostor.
- Ivermectin s kojim se radi vodena otopina i šprica se životinja (potrebno isprati za 30-tak minuta)
- Tretiranje s Pyrethrinom
- Pripravljanje otopine s Neguvonom

Svako tretiranje potrebno je ponoviti za dva tjedna.

Snake mites su paraziti iz skupine člankonožaca u koje spadaju i grinje uši i pauši. Od navedenih preparata jedino imamo Serin Reptipur, a ostalo možete potražiti u drugim veterinarskim ljekarnama.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr