Povratak

Gubitak apetita i otečenje na području vrata kornjače / Uvjeti držanja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam kornjaču staru 10 godina. Zapravo dvije, ali jedna je u zadnje vrijeme slabo pokretljiva, vrat joj je otečen (izgleda napuhano i s lijeve i s desne strane) i ne jede... Prije se znalo događati da ne jedu po tjedan dana, no to je bilo samo privremeno i poslije toga bi se sve vraćalo u normalu. Ali prije godinu dana, manja kornjača je prestala rasti, prije mjesec dana pojavila se otečenost i već dva tjedna ne jede. Također sam primjetila da se voda brže prlja, da ima izrazito neugodan miris i da je sluzava (bijela sluz). Hvala Vam unaprijed, Tea

O: Mjesto na tijelu kornjače koje opisujete je najizloženije mehaničkim

oštećenjima. Patološke promjene na vratu, stoga, imaju nekoliko uzroka: abrazije od grubog mjesta na oklopu (kod izvlačenja i uvlačenja  glave u oklop), ozljeda od nekog predmeta u akvaterariju (drvo za penjanje, kamen i sl.), komplikacije male ogrebotine sekundarnom bakterijskom infekcijom...

Abscesi su pri tome najčešća komplikacija mehaničkih oštećenja, a najučestalije lokacije na tijelu na kojima se javljaju su područje oko ušiju, donja čeljust, dišni prohodi, noge, ali i unutarnji organi poput jetre. Abscesi se lako mogu uočiti ispod kože, a izgledaju poput tvrđih kvrga ili oteklina.

Otečenja, pak, u području vrata mogu biti jedna od komplikacija upale uha. O potonjem je pisala kolegica Dragica Nemeš, dr. vet. med. ovdje.

No, kako ste spomenuli relativno dug vremenski period trajanja ovih problema, ne treba niti izostaviti organska oboljenja poput bolesti štitnjače te donjih dišnih puteva.

Svakako Vam preporučam posjet veterinaru koji će, na osnovu pregleda, diferencirati navedne procese te prema potrebi poduzeti odgovarajuću terapiju.

Uvjeti u kojima vodene kornjače žive u akvaterariju najčešće su uzrok različitih abnormalnih stanja i oboljenja.

Temperatura vode u akvaterariju trebala bi biti 25-26°C. Provjerite kolika je zaista temperatura vode, a ukoliko ga još nemate, svakako postavite termometar u vodu, kako biste kontrolirali temperaturu vode.

Kornjače se vole sunčati, a na taj način osiguravaju i sintezu vitamina D3 koji sudjeluje u metabolizmu i resorpciji, odnosno transportu kalcija do skeleta i oklopa. U zatočeništvu je zato potrebno obavezno u akvaterarij postaviti adekvatno UV osvjetljenje s punim spektrom, odnosno UVA i UVB zrakama. Koriste se specijalne lampe, dužine i jačine s obzirom na veličinu akvaterarija. Ukoliko nemate takvo osvjetljenje, savjetujem - ukoliko ste u mogućnosti - da ga što prije postavite u akvaterarij. Ne pokušavajte kornjače stavljati pored prozora kako bi "uhvatile" malo sunca jer staklo propušta samo dio spektra, što nije nikako dovoljno, a propuh vrlo brzo dovodi do problema s dišnim sustavom, od kojih se najčešće javlja upala pluća.

Osim osvjetljenja, važna je i pravilna prehrana, koja će podmiriti potrebe organizma za hranjivim tvarima i kalcijem, te ostalim mineralima. Ove kornjačice su svejedi, a primarna hrana je hrana animalnog podrijetla. Komercijalna hrana koja dolazi na tržište u obliku račića, briketića i slično, nije dostatna da bi organizam dobio dovoljno proteina, masti, ugljikohidrata, vitamina i minerala. Savjetujem obavezno uvođenje u prehranu sirovog bijelog pilećeg mesa, mljevene junetine i teletine, pileća jetrica, ribu, a možete dodavati i sitno sjeckanu salatu i mrkvu.

Neugodan miris i bijela sluz posljedica su nakupljanja prevelike količine organske tvari u akvaterariju, a kao rezultat naseljavanje plijesni. Za smanjivanje neugodnog mirisa vode u akvaterariju poželjno bi bilo umetnuti amonijak remover u vrećicama (koji možete u Pet centrima nabaviti od proizvođača Fluval i AquaClear) i bilo bi poželjnije koristiti aktivni ugljen u granulama umjesto spužvastog (aktivni ugljen se mijenja jednom mjesečno), ukoliko imate takav model filtera. Ostale lijekove koji služe u tretmanu u svrhu smanjivanja količine amonijaka, algi ili organskih tvari bolje je izbjegavati već će od mnogo veće sigurnosti i učinkovitosti biti češće mijenjanje vode te kompletno čišćenje i pranje akvaterarija, opreme i ukrasa. 

Dobra kvaliteta vode svakako pogoduje bržem oporavku nakon bolesti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr