Povratak

Gubitak apetita i sumnja na bolest kod kornjače

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moje kornjače su vec 2 meseca neaktivne i skoro i ne jedu. Pretpostavljam da je to zbog temperature, ali nisam sigurna. Velika stalno nožicama "trlja" glavu pa stoga mislim da nije baš u dobrom zdravstvenom stanju. Veća kornjačica je dugačka oko 9 cm sa glavom i repom, a manja oko 5 cm.
Šta da radim?
Teodora

O: Bolesti u kornjača općenito su uzrokom neadekvatnih uvjeta života, a tako i prehrane. Nedostatak apetita može biti uzrokovan sa nekoliko faktora.

Nekoliko stvari je općenite i trebalo bi ih provjeriti ako je kornjača promijenila svoje uobičajeno ponašanje:

Temperatura - ako je prehladno, kornjače ne mogu probavljati hranu i stoga prestaju jesti. Ako nemate grijač, trebalo bi ga staviti u akvaterarij i kontrolirati temperaturu svakodnevno.

Upala pluća - kornjače su prilično podložne respiratornim infekcijama. Pogledajte da li kakvi mjehurići izlaze iz nosa kada nisu u vodi. Poslušajte da li proizvode neke neuobičajene zvukove (obično se ne mogu čuti jaki zvukovi disanja u bilo koje kornjače). Ako su prisutni neuobičajeni zvukovi, to može indicirati na upalu pluća za koju je potrebna pomoć veterinara.

Bistre oči - oči u kornjače ne bi trebale biti ispunjene tekućinom, sluzi ili gnojem. Provjerite da li koje oko teže otvaraju i da li su otečene. Oboje može biti znakom infekcije očiju ili drugog organskog sustava. Kod bolesti očiju često je prisutan svrbež pa je stoga moguće da si kornjača nožicama olakšava svrbež u području oko očiju.

Oklop - da li je mekan i vide li se neka oštećena mjesta koja liče na čir ili eroziju. Bilo koji znak oštećenja na oklopu može biti znak bolesti, nedostatne prehrane ili nedostatka svjetla.

Gljivice - vidljive nakupine bijele boje i konzistencije pamuka na oklopu, ustima ili ekstremitetima. Iako ne uzrokuju znatne zdravstvene probleme, u uznapredovalim slučajevima su uzrokom neaktivnosti i odbijanja hrane.

Prehrana - svakako treba obratiti pažnju da je raznolika i uravnotežena za vrstu.

Osvjetljenje - trebalo bi biti cijelog spektra jer im je neophodno za zdrav razvoj i probavljanje hranjivih tvari.

Izmet - trebao bi biti donekle formiran. Ako je stolica proljevasta ili izuzetno neugodnog mirisa, to može biti posljedicom parazitarne invazije ili drugih bolesti i trebalo bi posjetiti veterinara.

Za početak Vam preporučujem da provjerite temperaturu vode, po potrebi podignite temperaturu na 26°C. I temperatura okoline bi trebala biti oko navedene. Ako je potrebno, dodajte odgovarajuću žarulju. Provjerite da akvaterarij nije izložen propuhu ili hladnom strujanju zraka. Također, ako će biti potrebno kornjaču možete smjestiti u toplu kutiju, održavati temperaturu od 26-29°C bez vode ispod mjesta za sunčanje kroz nekoliko dana. No, treba osigurati jednosatne kupke u toploj vodi. Na hranu dodajte multivitaminske dodatke prehrani narocito bogate vitaminom C.

Ako neće biti nikakvih promjena na bolje kroz 3-4 dana, svakako posjetite veterinara koji će na osnovu pregleda utvrditi o kakvom se problemu radi te poduzeti odgovarajuću terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr