Povratak

Gubitak apetita iguane / Voće u prehrani iguane

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Iguana mi je stara oko 1-2 mjeseci. U početku je bilo sve ok. Normalno je jela i pila. Za hranu sam joj davao naribanu mrkvu, jabuke, kupusa, banane, lubanicu, čak sam i jogurta davao. A u vodu sam joj stavljao cedevitu i redovito mijenjao više puta na dan. I prije par dana kao da je prestala jesti i kao da nema snage za ništa. I kontam da je smršavila. Ne kreće se i ne mrda iz jednog položaja, i to sa sagnutom glavom. U terariju je uvijek oko 25 stupnjeva, ima UV lampu. Šta bi mu moglo biti i kako mu pomoći? Hvala unaprijed, Filip

O: Gubitak apetita u iguane može biti uzrokovan s nekoliko faktora.

Neki se uzroci vrlo jednostavno rješavaju prilagodbom uvjeta okoline, dok drugi zahtijevaju intervenciju veterinara.

Gubitak apetita u iguana se smatra normalnim jedino u gravidnih ženki. Ženke iguana mogu proizvoditi jaja i bez prisustva mužjaka, a prisutnost istih se dokazuje RTG-snimkom u veterinarskoj ambulanti.

Stoga, kada se uoči smanjen apetit ili potpuno odbijanje hrane te tromost iguane, najprije treba provjeriti  parametre okoline u kojoj iguana boravi. U većini slučajeva uzrok je preniska temperatura u terariju te iguana ne može dovoljno zagrijati tijelo kako bi probavila uzetu hranu pa se posljedično usporava i njezin apetit.
 
Sljedeće, gubitak apetita uzrokuje i začep koji nastaje ukoliko iguana pojede nešto što ne može probaviti ili u slučaju nedovoljno visoke temperature okoline. U ovakvim slučajevima može se pomoći toplim kupkama te masiranjem trbuha. Ukoliko sadržaj crijeva ne izlazi van, treba potražiti pomoć veterinara.

Zatim, disbalans probavne flore dovodi do gubitka apetita u iguane. Ovo se najčešće javlja nakon pretrpljenog stresa ili liječenja. Stres je česti uzrok pojave oboljenja u iguana jer oslabljuje imunološki sustav te probavu. Uzroci stresa u iguana su nedovoljno i nepravilno osvjetljenje, premalo prostora za kretanje, preniska temperatura okoline te promjene u dnevnoj rutini. Simptomi koji prate ovo stanje su, prije svega, gubitak apetita, nezainteresiranost za okolinu, biranje hladnijeg mjesta u terariju za boravak, kopanje po podlozi, čak i lomljenje interijera te mijenjanje boje kože u tamniju. Stabilizaciji probavnih funkcija pomaže dodavanje probiotika u prehranu (pomaže i običan jogurt, ali u manjim količinama zbog sadržanih animalnih proteina), a svakako je preporučljivo pokušati pronaći izvor stresa jer se jedino uklanjenjem istog u potpunosti može riješiti i stres sindrom.

Više o uzrocima gubitka apetita i prehrani iguana pisala je i kolegica Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med. ovdje.

Svakako bih Vam preporučila da Vašoj iguani ponudite neki od vitaminsko-mineralnih pripravaka za vrstu (Sera, JBL i sl.), s obzirom na količinu šećera kojeg u svojem sastavu ima Cedevita te kombinacije vitamina primjerenih čovjeku.

Također, vezano uz navedeno, osvrnut ću se i na prehranu navedenim voćem.

Naime, savjetuje se samo povremeno hranjenje bananom, lubenicom i sličnim voćem bogatim šećerima. Iako su dobar izvor tekućine, po sastavu nemaju mnogo povoljnih nutrijenata za metabolizam iguana. Većina ovakvog voća siromašna je kalcijem, biljnim proteinima, a ima visok udio fosfora (otežava funkciju bubrega). Vašoj iguani možete ponuditi svakodnevno zdravije voće, poput papaje, manga, kruške, borovnice, višnje i jagode, bilo da su svježe ili odmrznute. Košticavim voćkama očistite koru i uklonite košticu. Najiskoristivija za metabolizam iguane je svježa smokva jer je iznimno bogata kalcijem, ali i omiljena voćka među iguanama. Istraživanja su pokazala kako je udio voća u prehrani iguana samo 10-tak %.

Provjerite uvjete života Vaše iguane, po potrebi načinite izmjene s naročitim naglaskom na temperaturu u terariju. Ukoliko se stanje ne promijeni kroz dva do tri dana, obratite se Vašem veterinaru koji će načiniti potrebne pretrage te Vam preporučiti odgovarajuću njegu i terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr