Povratak

Gubitak apetita, uzak rep i izbočina u donjem dijelu trbuha kod leopard gekona

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Molim Vas trebam pomoć oko leopard gekona. Radi se o ženki staroj 2 godine. Mislim da se radi o začepu jer odbija hranu, rep joj je postao jako uzak te ima izbočinu u donjem dijelu trbuha. U početku, mislila sam da se radi o jajetu, pošto sam je prije mjesec dana parila, ali onda nakon što je izbacila jaje (neoplođeno), stanje joj se nije mjenjalo. Pokušala sam s kupkom u toploj vodi, ali nisam sigurna da li radim dobro ili ima li još neki način da joj pomognem.
Mateja

O: Gubitak apetita kod leopard gekona može imati različite uzroke. To može biti posljedica stresa, nepravilnih uvjeta držanja ( npr. neadekvatna temperatura u terariju), začepa, dehidracije, zaostajanja jajeta, invazije parazitima, itd. Manjak interesa za pojedinu hranu odnosno izbirljivost nije rijetka pojava u leopard gekona. Ukoliko se primijeti da gekonov rep nije uobičajene veličine, a naročito ako izgubi na tjelesnoj težini u relativno kratko vrijeme i rep se značajnije stanji treba svakako zatražiti pomoć veterinara.

Začep nije rijetka pojava, a nastaje kada  gekon  pojede preveliki zalogaj, zatim zbog  invazije crijevnim parazitima, uslijed jedenja pješčane podloge (zbog nedostatka kalcija u prehrani ili slučajno prilikom hranjenja) ili pak zbog preniske temperature u terariju što smanjuje mogućnost probave hrane. Do sličnih promjena mogu dovesti i  jetrene bolesti, prije svega bolest masne jetre ili hepatička lipidoza kada se uočava nakupljanje masti u jetrenim stanicama, te ksantomatoza. Simptomi koji prate ovo oboljenje su gubitak apetita i posljedično tjelesne težine (kao i stanjivanje repa), ali je trbušni dio je  povećanog obujma.

Da bi se postavila točna dijagnoza i odredila terapija  potrebno je pregledati životinju.

Budući da je zdravlje Vaše gekonice narušeno, preporučam Vam da se što prije javite kolegici Maji Lukač, dr.med.vet., koja se bavi liječenjem gmazova, na Veterinarskom fakultetu sveučilišta u Zagrebu, na tel. 01/ 2390-410 (Ambulanta za ukrasne ptice i perad). Radno vrijeme ambulante je ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9 do 11 sati, te utorkom i četvrtkom od 16 do 18 sati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr