Povratak

Hibernacija čančare

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Poštovani molim Vas savjet u vezi hibernacije čančara. Željela bih joj pomoći tako što ću joj izgraditi kvalitetno sklonište za zimu, a pošto je imam tek tri mjeseca ne znam kako. Unaprijed zahvaljujem na savjetu, Branka.

O: Općenito o kornjači čančari pisala je kolegica Dragica Nemeš, dr.vet.med. ovdje.
Hibernacija je kopnenoj kornjači čančari prirodna potreba. No, ukoliko se drži u zatočeništvu, preporučljivije je ne dozvoliti joj da ulazi u hibernaciju ako nije u potpunosti zdrava.

Vrijeme kada kornjači najbolje odgovara za ulazak u hibernaciju te koliko će vremena provesti u tom stanju ponajviše ovisi o vanjskim vremenskim uvjetima i to o temperaturi. Temperatura koja najbolje odgovara životnim potrebama čančara je od 25-29°C. Sa snižavanjem temperature usporava se kretanje čančare, ona postaje sve tromija i naoko bezvoljnija. Već kod temperatura od 15-18°C počinje pripremanje za hibernaciju. Temperatura između 0-10°C smatra se idealnom za hiberniranje, a nikako nije poželjan pad temperature ispod 0°C jer može dovesti do smrzavanja kornjače.


Kornjača čančara koja boravi u vanjskom prostoru (najčešće vrtu) obično sama pronalazi mjesto koje joj najbolje odgovara za prezimljavanje pri čemu joj mi možemo pomoći dobrim ograđivanjem prostora (s obzirom da vrlo lako može prekopati ispod ograde) ili dodatno zaštititi prostor smještanjem kutije dodatno obložene npr. stiroporom.

No, ukoliko se pak radi o držanju čančare u zatvorenom prostoru, preporuka je pripremiti im poseban prostor, najpraktičnije u podrumskom prostoru te održavati temperaturu prostorije oko 5°C. Kornjača se može smjestiti u kutiju od drvene ili plastične građe sa vrlo debelim slojem suhog lišća.

Prije ulaska u samo stanje hibernacije, ne preporuča se da kornjače uzimaju hranu minimalno 3-4 tjedna, a smatra se da je idealno vrijeme i do 5-6 tjedana.

Odrasle čančare obično provode 4-5 mjeseci u hibernaciji dok se za mlađe jedinke ne preporuča period dulji od 2-3 mjeseca. Sa podizanjem temperature okoline, polagano se vraćaju i metaboličke funkcije kornjače u normalno stanje te se lagano uočava povećanje aktivnosti kornjače, a nakon povišenja temperature na optimalnih 25°C i normalno i redovito uzimanje hrane.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr