Povratak

Iguana - čišćenje od parazita

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Negdje sam pročitala da iguane treba čistiti od parazita svakih 6 mjeseci; je li to istina? Ako je, na koji način se to može napraviti, da li postoje neke specijalne tablete za iguane ili neka pasta? Molim vas odgovorite, Ivana

O: Istina je da iguane mogu imati unutarnje parazite, te Vam savjetujem barem jednom godišnje odnijeti stolicu na parazitološku pretragu, te dati preventivno sredstvo za dehelmentizaciju - npr. prazikvantel. To je antihelmintik koji se inače koristi u dehelmintizaciji pasa i mačaka, ali u pravilnoj dozi može se dati i iguanama.

Prazikvantel je vrlo efikasan u otklanjanju Echinococcus granulosus, Echinococcus multilocularis, Dipylidium caninum, Taenia ovis, Taenia hydatigena, Taenia taeniaeformis, Taenia pisiformis, Multiceps multiceps, Dipylidium caninum, Joyeuxiella pasqualei, mesocestoides spp.

Daje se jednokratno, a možete ga dati u komadić hrane koju životinja najradije jede. Također, tableta se može izmrviti i umiješati u obrok ali uz obaveznu provjeru da li je životinja uzela cijelu dozu.

Terapijska p.o. doza prazikvantela za pse iznosi 5 mg/kg telesne mase, pa je potreban veliki oprez u određivanju doze za Vašu iguanu; svakako bi to trebao učiniti Vaš veterinar.

Kod višestrukog prekoračenja preporučenih terapijskih doza može doći do pojave: anoreksije, povraćanja, salivacije, dijareje i depresije CNS-a.

Kod dehelmintizacije životinja koje se čuvaju u zatvorenom prostoru treba poduzeti sve mjere kako bi se izbjegla moguća reinfekcija tj. poželjno je dva dana nakon dehelmintizacije feces sakupiti i neškodljivo ukloniti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr