Povratak

Iguana ne jede / prehrana animalnim proteinima

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Uzela sam zelenu iguanu od jednog starijeg gospodina koji se više nije htio brinuti o njoj. Ona je naime stara oko 6-7 god, i gospodin ju je hranio samo i isključivo - maslačkom (radićem). Kod mene je manje od godinu dana i ja sam se toga držala. Dakle samo radić, tu i tamo jabuke, banane... ali ništa nije htjela. Kada sam joj ponudila komadić sira, poludila je i uz radić sam joj 2 tjedna uzastopno davala i sir. I sada mi ne jede već 6 dana, i nema stolicu. Strah me da ne ide ovo zatajenju jetre, bubrega...
Molim vas pomozite.
Hvala, Lana

O: Vaša iguana je ili bolesna, što onda zahtjeva odlazak veterinaru, ili joj ne odgovaraju uvjeti u terariju.

Doista bi se moglo raditi o zatajenju bubrega hranjenjem sirom kroz dva tjedna.

Kako su iguane isključivi biljojedi, hrana bogata animalnim proteinima nije njihova prirodna hrana. Insekt kojeg bi u prirodi pojele slučajno s lišćem nije njihova svjesna radnja već samo slučajnost. Mliječni proizvodi (mlijeko, svježi sir, tvrdi sirevi, jogurt i sl.) nisu hrana pogodna za iguane već isključivo za sisavce. Isto vrijedi za ostale izvore animalnih proteina (jaja, piletina, govedina, janjetina, hrana za pse ili mačke ....).

Naime, iako je sva hrana sastavljena od istih 22 aminokiselina, kako se te aminokiseline razgrađuju i iskorištavaju u tijelu ovisi o tome da li je izvor bjelančevina biljka ili životinja. Biljke tvore piramidine dok životinjski proteini purine. Što je više purina u prehrani veći je napor za funkcije bubrega, što ubrzava njihovo propadanje i zatajenje.

No postoji i druga stvar; njihova crijevna sluznica naime razvila se kako bi probavila grubi biljni materijal. Biljke imaju i staničnu membranu i čvrstu staničnu stijenku (životinjske stanice imaju samo staničnu membranu). Iguane, pod optimalnim uvjetima mogu ekstrahirati 40% hranjivih tvari iz biljaka koje jedu, što ih svrstava u najefikasnije biljojede. S jakom i posebno prilagođenom funkcijom crijeva iguane mogu razgraditi veću količinu animalne tvari u one bioraspoložive nego što to mogu učiniti s biljkama. Time stvaraju više proteina (i masti) dostupnih organizmu nego kada bi pojeli istu količinu biljne tvari, ali istovremeno nagomilavaju visoke razine purina što otežava funkciju bubrega.

No, i uz sve navedeno treba voditi računa o vlažnosti terarija koja je izuzetno bitna za probavu iguane.

Iako manja količina animalnih proteina nije štetna po život iguane, a kako se točno ne zna koja količina je sigurna ili nije, najbolje je takve namirnice izbjegavati i ne davati ih uopće. Raznolika prehrana ključ je kvalitetne prehrane. Iguane u prirodi jedu raznoliko bilje i voće tako da bi im i u zatočeništvu trebalo pružiti isto.

Opisat ću Vam još neka stanja, koja se mogu manifetirati slabijem apetitom: npr. gastrointestinalni simptomi, uzrokovani endoparazitima, ulcerozni stomatitis, bolesti zubiju, esophagitis, gastroenteritis, apsecesi i neoplazije u gastrointestinalnom traktu, su stanja koja redovno prate slab apetiti ili anorexia. Uz neadekvatne uvjete držanja, najčešći uzrok lošem apetitu su endoparaziti, te strana tijela (najčešće komadi podloge). Od endoparazita su najčešći nematodi, cestodi, acantocefalans i protozoe koje uključuju Entamoeba sp. i kokcidije, te Cryptosporidium sp.

Savjetujem barem jednom godišnje odnijeti stolicu na parazitološku pretragu, te dati preventivno sredstvo za dehelmentizaciju.

Ovo su samo neka od niza stanja koja mogu dovesti do promjena apetita, no većina ovakvih problema vezana je primarno uz uvjete držanja u terariju. Svakako provjerite uvjete u terariju, a ako se stanje ne popravi odvedite je veterinaru koji će pregledom utvrditi kakvog je zdravstvenog stanja te po potrebi poduzeti odgovarajuću terapiju.

O ovjetima držanja iguana, moji kolege su već detaljno pisali na ovim stranicama, te Vas pozivam da pročitate objavljene odgovore.

S obzirom na posve neadekvatnu prehranu ove iguane, željela bih još jednom naglasiti: prehrana iguane mora sadržavati oko 90% povrća, dok 10% sačinjava voće. Nikako ne davati hranu animalnog podrijetla, jer animalni proteini vrlo brzo dovode do zatajenja bubrega i jetre. Od povrća možete davati raštiku, mišancu, lišće bijele repe, lišće i cvijet maslačka, djetelinu, lišće mrkve, peršin, lišće i cvijet hibiskusa, salatu endiviju, metvicu, korijander, grašak, slatki krumpir, gljive, namočeni zeleni grah. Ovo su namirnice dobre nutitivne vrijednosti. Bitno je da je obrok raznolik. Od ostalog povrća, možete davati krastavce, rajčicu, luk, masline, bučice, rotkvice, s time da treba imati na umu da su ovo namirnice slabe nutritivne vrijednosti. U ograničenim količinama treba davati mrkvu, kelj, brokulu, repu, špinat, zbog oksalata i goitrogena koje sadržavaju. Uz prehranu vrlo je bitno dodavati i vitaminsko-mineralne dodatke 2-3 puta tjedno. Savjetujem jedan od slijedećih preparata: JBL MicroCalcium, JBL TerraVit, Beaphar Reptile Minerals, te Exo Terra Electrolize.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr