Povratak

Indijska ornamentalna tarantula (Poecilotheria regalis)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam jednu mladu Poecilotheriu regalis. Pošto baš nisam mogao naći nešto o njoj na netu, zanima me da li vi znate, koliko joj je vlage potrebno, ne znam da li je agresivna jer se meni čini mirnom i zadnje, kako bi mogao znati da li je mužjak ili ženka? Hvala unaprijed, Emanuel

O: Indijska ornamentalna tarantula ili lat. Poecilotheria regalis je jedna od najvećih arborealnih vrsta tarantula. Kao što i u samom nazivu stoji, zemlja podrijetla joj je Indija (jugozapadni dijelovi države) te Šri Lanka. U svom prirodnom staništu živi u rupama visokog drveća gdje gradi asimetrične duguljaste mreže.

Smatra se da ova vrsta tarantula nije za početnike jer se često spominje u kontekstu poprilično brze tarantule te ponekad poprilično agresivne (pogotovo kada se "provocira"). Odrasle jedinike ove vrste tarantula mogu prerasti veličine od 16 cm.

Idealni uvjeti držanja ove vrste obuhvaćaju određene temperaturne parametre. Tako, idealne temperatura je unutar granica 25-30 C. Poželjna vlažnost zraka je 75-80%.

Hrani se najčešće velikim skakavcima te žoharima.

Terarij za držanje ove vrste bi trebao biti visok. U podlogu se može staviti negdje oko 5 cm vermiculita te se stavljaju predmeti za penjanje i skrivanje ljubimca.

Više o ovoj vrsti tarantula možete saznati i na adresama različitih udruga za uzgoj tarantula i drugih egzotičnih vrsta te na adresi Zoološkog vrta u Zagrebu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr