Povratak

Izrasline na koži između nogu i oklopa vodene kornjače

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Dunja Vrdoljak v3


Odgovara:
Dunja Vrdoljak, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imamo crvenouhu kornjaču staru oko 15 godina. U posljednje vrijeme primjetili smo izrasline sa trbušne strane između oklopa i zadnjih nogu. Jedna izraslina je veća, a druga tek raste i tvrđe su strukture. Kornjača za sada jede, ali je nešto mirnija. Molimo Vas za savjet i mišljenje o čemu se radi. Unaprijed zahvaljujemo. Ivan

O: Mjesto na tijelu kornjače koje opisujete može biti izloženo mehaničkim oštećenjima. Patološke promjene na ovom mjestu mogu imati nekoliko uzroka poput ozljeda od nekog predmeta u terariju (drvo za penjanje, kamen i sl.), komplikacije male ogrebotine sekundarnom bakterijskom infekcijom i slično. S obzirom na to da ste primijetili da izraslina raste, moglo bi se raditi o apscesu.

Apscesi su novonastale šupljine ispunjene gnojem a mogu biti posljedica ozljeđivanja. Prilikom formiranja apscesa nastaje kvrga ispod kože, tvrda i bezbolna, a sam proces je okružen čahurom. Apsces je često praćen bakterijskim infekcijama, a nerijetko se događa i širenje infekcije unutar organizma, što rezultira sepsom. Ovo stanje zahtijeva što hitniju antibiotsku terapiju.

Također, ovisno o konzistenciji kvržice, njezinoj boji i veličini može se raditi o fibropapilomatoznom tumoru, koji je dosta čest nalaz u kornjača. Također može biti riječ i o bilo kojem drugom tipu tumora. Ovakva stanja mogu biti bolna za kornjaču pa može doći do gubitka apetita i kornjače više vremena provode izvan vode, na mjestu za sunčanje.

Zatim, treba spomenuti i infekcije čijom komplikacijom dolazi do širenja upale i nakupljanja upalnog sadržaja u okolna područja.

Svakako Vam preporučam posjet veterinaru koji će, na osnovu pregleda, diferencirati navedne procese te prema potrebi poduzeti terapiju.

Provjerite i parametre vode u akvaterariju te ispravite one kod kojih ste uočili nepravilnosti, održavajte primjerenu temperaturu vode i zraka te omogućite Vašoj kornjači dovoljno dnevnog sunčanja, s obzirom da su uvjeti držanja pogodovni čimbenici u nastajanju infekcije ili komplikacijama, a svakako pogoduju bržem oporavku nakon bolesti.

Savjetujem Vam da kontaktirate kolegicu Maju Lukač, dr.med.vet. koja je educirana za liječenje gmazova na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, konatkt tel. 01/2390-410.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr