Povratak

Kalifornijska kraljevska zmija (Lampropeltis getula californiae)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Zanima me kalifornijska zmija. Jesu li agresivne i otrovne, mogu li živjeti s djecom i čime se hrane? Mia

O: Kalifornijska kraljevska zmija (Lampropeltis getula californiae) je neotrovna i uglavnom se smatra  bezopasnom za čovjeka. Naziv "kraljevska" dobila je zbog sklonosti prema lovu i hranjenju drugim zmijama uključujući i otrovnim čegrtušama.

Riječ je o zmiji koja prirodno obitava zapadne dijelove SAD-a i sjever Meksika. Životni vijek joj je otprilike 15 – 20 godina, a narasti može od 76 – 216 cm. Kalifornijska kraljevska zmija može doći u nekoliko različitih boja iako je najčešća varijacija crnih ili smeđih pruga koje se međusobno izmjenjuju sa bijelim ili svijetložutim prugama.

Aktivne su danju u slučaju hladnijeg vremena odnosno predvečer i noću kada su temperature visoke.

Obično nisu agresivne iako mogu ugristi ako ih se uznemirava ili napada. Također, u slučaju opasnosti se smotaju i sakriju glavu, sikću te vibriraju repom.

Hrane se vrlo raznolikim plijenom, uključujući glodavce (miševe, hrčke..) i druge male sisavce, ostale zmije, jaja kornjača i ptica, žabe, daždevnjake i sl. Uvjeti držanja vrlo su slični onima kao kod kukuruzne zmije, o čemu možete više pročitati u ranijem odgovoru Kukuruzna zmija kolegice Martine Kuzmanić, dr. vet. med.

Budući da je riječ o dosta pitomoj zmiji koja ne zahtijeva neke posebne uvjete držanja, dobar je izbor za početnike pa čak i za djecu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr