Povratak

Kameleon "beba"

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Nabavila sam malog kameleona, početnik sam pa ne znam mnogo o njima ni koliko je zapravo veličina stvarno malih kameleona, ali moji su bez repa negdje oko 4 cm. Zanima me da li se bebama treba dati nekakav poseban tretman? Nešto sto je drugačije, i što bi trebalo naglasiti? Evo surfam netom i pokušavam naći što više toga, jer velim nemam pojma zapravo.

O: S obzirom da se radi o egzotičnom ljubimcu, koji zahtjeva specijalne uvjete držanja, bilo bi dobro da ste se o relevantnim informacijama raspitali prije nabavke, kako biste svojeg ljubimca dočekali spremni i povečali mu šansu za preživljavanje.

Vrlo opširan odgovor o držanju kameleona dala je kolegica dr. Mlinar-Gruja, te Vam prilažem link na njezin odgovor: kameleoni

Što se tice beba kameleona slijedi:

Kameleoni znatno variraju u svojoj veličini a tako i strukturi tijela, tako da bez znanja o kojoj se vrsti kameleona radi nije moguće predvidjeti njhov rast i veličinu u određenoj dobi. Odrasli kameleoni mogu biti duljine od 2,5 cm pa do 80 cm a i do 100 cm. Neki kameleoni rastu brže od drugih unutar iste obitelji kameleona. Kameleoni vrlo brzo spolno sazrijevaju pa mogu biti sposobni za razmnožavanje u dobi od 6 mjeseci pa do godine dana. Kameleoni su općenito vrlo dobrog temperamenta i u tom smislu zahvalni kućni ljubimci.

Za smještaj mladih kameleona, bez obzira o kojoj vrsti se radi, ne preporučuje se klasičan akvarij, plastični terarij ili slično iz slijedećih razloga: izloženost nefiltriranom sunčevom svjetlu, neadekvatna cirkulacija zraka (pregrijavanje, bakterijske ili gljivične bolesti) te mogućnost kameleona da vidi svoj odraz (životinje su koje ne trpe pripadnika druge vrste, osim u vrijeme parenja). No terariji takvog tipa mogu biti u redu ako se stranice prekriju ili pozadinom za terarije ili sličnim. Dobra cirkulacija zraka je izuzetno bitna za mlade kameleone kao i vlažnost zraka (prskanje ili zamagljivanje biljaka u terariju dva do tri puta dnevno). Vodite računa da voda kojom prskate terarij odstoji 24 sata.

Što se prehrane tiče, njihova prva hrana bi trebali biti novoizleženi cvrčci veličine gotovo kao glava pribadače te voćne mušice. Kameleona možete hraniti i drugim beskralješnjacima, kao što su to različiti crvi, ali treba pripaziti da nisu veći od jedne trečine veličine glave mladog kameleona. Mlade kameleone treba hraniti bar dva puta dnevno s po 7-10 insekata od prva dva do pet mjeseci starosti, nakon čega se smanjuje hranjenje na jednom dnevno.

U mladih kameleona normalan je brzi rast u prvim mjesecima života a radi pravilnog rasta i razvoja preporučaju se vitaminsko-mineralni dodaci prehrani. Kada dosegnu otprilike veličinu odraslog trebalo bi smanjiti količinu ponuđene hrane. Za vrijeme hranjenja insekti bi trebali biti smješteni u posebne posude za hranjenje gmazova kukcojeda.

Osim navedenoga, i odraslima je potrebno davati i vitaminsko-mineralne dodatke prehrani (oni se daju hrani za kameleone a ne njima direktno). Ovi dodaci naročito moraju biti bogati kalcijem i vitaminom D3, a s malom količinom A vitamina. Vitamin D3 omogućuje apsorpciju kalcija u organizmu što osigurava jake i zdrave kosti i smanjuje rizik za metaboličku bolest kostiju, a vitamin A dobivaju dovoljno prehranom.

Mladi kameleoni osjetljiviji su na pregrijavanje od odraslih. Vrijeme koje bi trebali provesti sunčajući se znatno varira, no općenito pravilo je da temperatura sunčanja za mlade kameleone bude za oko 3°C niža od preporučene temperature za odrasle kameleone.

Kameleoni su izuzetno osjetljivi u prva dva tjedna nakon izlijeganja, iako je kritično vrijeme i oko 12-tog tjedna njihova života.

Hrana, voda i primjereni životni uvjeti su najvažniji faktori za preživljavanje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr