Povratak

Koliko kornjača može biti izvan vode?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Dobar dan! Koliko kornjača može biti izvan svog akvarija? Čitala sam kod vas da ne smije biti dugo vani i da mora imati slobodan pristup vodi. A sada mi molim vas recite koliko dugo smije kornjača biti vani, možda 1,2,3 ili 4 sata, ili možda manje ili više, recite mi točno u satima.
Hvala,
Adriana.

O: Najčešći kućni ljubimci u nas su vodene kornjače Trachemys scripta elegans i Trachemys scripta troosi.

One su gmazovi koji žive u slatkim, toplim vodama. Dio vremena provode izvan vode, uglavnom se sunčajući.

Njihov oklop i koža prilagođeni su pretežno životu u vodi, a duže isušivanje nepovoljno utječe na epidermis i dovodi ga u stanje smanjene otpornosti.

Koža je najveći organ na tijelu životinja, a najvažnija je njena zaštitna funkcija. Na koži i sluznicama kornjača nalazi se fiziološka mikroflora koju čine različiti mikroorganizmi. U optimalnim uvijetima, na intaktnoj koži i oklopu, one ne predstavljaju nikakav problem. Narušavanjem ravnoteže epidermisa otvaraju se ulazna vrata različitim mikroorganizmima koji tada izazivaju oboljenja različitog stupnja.

Ne treba posebno naglašavati da je životinji potrebana i voda za piće.

Koliko dugo kornjača može bez posljedica ostati bez vode ovisi o vrsti, starosti i kondiciji pojedine jedinke. Mlađe i manje životinje teže će podnijeti duži boravak izvan vode. Bitan čimbenik je vlažnost i temperatura zraka, odnosno podloge, te opće stanje same životinje.

Iz svega navedenog, jasno je da se vrijeme boravka izvan vode ne može odrediti točno u satima, ali u uvjetima uobičajenim za naše stanovanje period od 2-3 sata neće narušiti zdravlje i najmanjih jedinki.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr