Povratak

Kontrola kvalitete i čišćenje vode u akvaterariju kornjača

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Zanima me kakva treba biti kakvoća vode u terariju s crvenouhom kornjačom. Inače joj mijenjam vodu svakih 15 dana jer ima filter, no primjetila sam da voda zna postati zelenkasta otprilike za tjedan dana. Smeta li to kornjači? Trenutno joj ne tretiram vodu nikakvim kemijskim supstancama, nego je samo mijenjam kada postane takva (naravno,s odstajalom vodom). Koje bih preparate trebala koristiti i u kojem omjeru i čime bih mogla provjeriti kvalitetu vode, što je tu uopće bitno za nadzirati? Izabela


O: O uvjetima držanja vodenih kornjača, odabiru žarulja i važnosti vitamina u prehrani pisala sam detaljno ovdje. Vezano uz Vaš upit, iz asortimana Pet centra preporučila bih Vam Nutrafi Turtle Clean.

Nutrafin Turtle Clean je biološko sredstvo za čišćenje vode u  staništu gdje se drže kornjače (terarijima, akvariji, zdjele i šljunak). Ima snažnu biološku formulu koja efikasno smanjuje količinu čvrstog otpada i ostataka kornjača koji su prirodna posljedica hranjenja.

To je biološka formula koja pročišćava vodu i podlogu i pomaže uklanjanju neugodnog mirisa. Na prirodan način pretvara otpad u hranu korisnim bakterijama koje žive u filteru. Dozira se 5 ml na 38 litara vode svakih 7 dana.

Naravno, to nije zamjena za filter ili dobar spremnik za čišćenje, ali pomaže i omogućuje Vam da malo manje često treba čistiti. Učestalost čišćenja ovisi o veličini terarija, veličini kornjača, filterima...

Promjena kvalitete vode u zelenkasto, kao što navodite da je kod Vas slučaj, loša je za zdravlje kornjače, a prvenstveno se može odraziti na zdravlje očiju (upale) i kože (ranice i pojačana ljuštenja) ili čak upalu pluća ljubimaca. Nastanaku  bolesti pogoduju u pravilu nepovoljni uvjeti držanja.

Ako se voda, uz korištenje Nutrafin Turtle Clean, i dalje bude mutila i bila zelenkasta, potrebno je češće čišćenje (svakih 8 dana).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr