Povratak

Kornjača je progutala strano tijelo

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
martina_k

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 


P:
Prije nekoliko dana moja kornjača je pojela filter (onaj bijeli, kao vata), sama je uspjela skinuti onaj mali poklopac i pojesti pa me zanima koliko dugo će trebati da ona to preradi. Jedan dio je već izbacila, ali to nije ništa koliko je sigurno stigla pojesti jer je taj dan bila sama kod kuće cijeli dan. Hvala! Ante

O: Vodene kornjače su poznate po svojoj brzoj probavi, odnosno 8-12 minuta nakon što su konzumirale obrok vrše nuždu.

Također, kod njih se javlja impakcija nakon što su progutale strana tijela poput pijeska, kamenčića, kokosova vlakanca, pijesak iz mačjih wc-a, mljeveni kukuruzni klip, sjajni novinski papir; svi navedeni materijali ne mogu proći kroz probavni sistem i uzrokuju začep i zastoj u probavi. Simptomi koji su tada uočljivi su nemogućnost vršenja nužde, letargija, povraćanje, regurgitacija, inapetencija, paraliza, nekonzumiranje hrane, neurološke smetnje. Ovakvo stanje ne smije potrajati duže od pet dana.

Vlasniku se ne preporuča da sam vrši terapiju. Naime, prvenstveno treba ljubimca snimiti rtg slikom da se dobije uvid u situaciju; može se koristiti jedna vrsta klizme, zagrijvanje i masiranje pacijenta, kao i davanje ljuskica trpuca (kao otopina) kako bi se potaknula peristaltika crijeva.

Vi niste naveli spomenute simptome začepa te smatram da je "opasnost prošla". Nastojte Vašoj ljubimici onemogućiti daljnje gutanje i žvakanje materijala iz terarija ili akvarija.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr