Povratak

Kornjača na suhom zijeva i ispušta zvukove

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Molim vas za pomoć, dakle radi se o crvenouhoj kornjači, normalno jede i inače je živahna, ali od nedavno kad je na suhom počne škljocati čeljustima, naglo otvori usta i zatvori, ne znam dali je to normalno.

Niko


O: Na ovakav način mi je poprilično teško procijeniti točno o čemu je riječ kod Vašeg ljubimca. Naime, otvaranje i zatvaranje usta kada je ljubimac na suhom može se uočiti kod kornjača kojima nedostaje kalcija i vitamina D u prehrani, a čak je zabilježena i češća čujnost ovakvih zvukova i u potpunosti zdravih kornjača.

Također, zijevanje, hvatanje zraka i sl. neki su od simptoma problema dišnog sustava. Jedna od najčešćih zdravstvenih poremećaja vezanih uz respiratorni sustav kornjača jest i upala pluća. Kod upale pluća, sam ljubimac najčešće boravi na kopnenom dijelu akvaterarija (na suhom), slabo jede, često imaju otvorena usta kao da hvataju zrak, kišu, ispuštaju zvukove,...

U slučaju upale pluća, dijagnoza se može postaviti na temelju kliničkog nalaza i RTG snimke pluća. Bolest se liječi injekciono antibiotikom kroz minimalno 5 dana. Vrlo je bitno povisiti temperaturu u terariju do 30°C, kako bi se potaknuo stanični metabolizam i prirodni imunitet.
 
Kako se mnogi poremećaji zdravlja kornjača najčešće mogu povezati s nekom od grešaka u držanju ili nedovoljnom osiguravanju svih potrebitih i nužnih uvjeta držanja, savjetujem Vam da posebnu pozornost obratite na njih. Više o uvjetima držanja i hranjenja ove životinjske vrste možete saznati i na stranicama rubrike Moj ljubimac.

Također, korisne informacije o nekim od simptoma bolesti kod kornjača možete saznati i u odgovoru kolegice Zdravke Rumihe, dr. vet. med. naslovljenom Bolesna kornjača.

U svakom slučaju, radi svoje sigurnosti kao i zdravlja ljubimca, savjetujem Vam da se obratite svom veterinaru koji će po pregledu ljubimca biti u mogućnosti procijeniti njegovo zdravstveno stanje te Vas u skladu s njim dalje savjetovati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr