Povratak

Kornjača jede kamenčiće iz akvaterarija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Najprije pozdrav i želio bih ako je ikako moguće da dobijem odgovor brzo jer se brinem. Naime, imam dvije žutouhe kornjače već skoro 2 godine. Sa sela sam pa im mogu priuštiti raznoliku hranu od povrća, mesa pa do voća. Naime, sada kada su narasle i velike su, premjestio sam ih u veći terarij. Za podlogu imam sitne kamenčiće (bijeli šljunak) i nakon nekog vremena sam primjetio da kornjače odbijaju hranu koju ima dajem, a jedu šljunak. Ne znam što da radim. Molim vas da mi pomognete  i date neki savjet jer volim kornjače i ne bi htio da im se nešto dogodi. Hvala unaprijed,
Stjepan

O: Kornjače reagiraju na različite predmete koji se stave u akvaterarij jer ih nerijetko isti asociraju na hranu. Stoga, moguće su pojave neprirodnog ponašanja, ponašanja koje i navodite.

Naravno, u samom početku utvrđivanja točno što je posrijedi kod Vaših ljubimaca trebalo bi isključiti i eventualni nedostatak esencijalnih tvari u prehrani, koji također može dovesti do različitih metaboličkih promjena u organizmu pa tako i do neprirodnog apetita. Naime, alotriofagija ili neprirodan apetit nastaje obično kad je poremećen promet mineralnih i vitaminskih tvari u organizmu i to većinom nastaje zbog njihovog nedostatka u organizmu.

Stoga, osnovno bi bilo provjeriti i osigurati sve optimalne parametre za držanje ljubimaca. Takve podatke možete saznati u našoj informativnoj rubrici Moj ljubimac/Teraristika. Naime, mnoga "neprirodna" ponašanja vodenih kornjača, kao i bolesti koje se znaju pojaviti, podrijetlo vuku u nekoj od nepravilnosti uvjeta držanja.

Također, u uređenju svog akvaterarija možete pokušati i s postavljanjem podloge od većih kamenčića, odnosno od takvih vrsta koje oni neće moći jesti niti progutati. Naravno, na takav način možete eventualno spriječiti pojavu različitih oboljenja uvjetovanih stranim tijelima u probavnom sustavu kornjača.

U svakom slučaju, ako i nakon svih gore navedenih savjeta, ljubimci budu odbijali hranu, savjetujem Vam da ih odvedete kod veterinara kako bi isti mogao procijeniti njihovu zdravstvenu situaciju te Vas dalje, u skladu s istom, savjetovati.

Korisne savjete o važnosti vitamina i minerala u njihovoj prehrani možete saznati i u odgovoru kolegice Dragice Nemeš, dr.vet.med. ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr