Povratak

Kornjača ne može uvući glavu u oklop - pretilost

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Milan Stupar web


Odgovara:
Milan Stupar, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Imam crvenouhu kornjaču koja ima nepunih 2 mjeseca. Hranim je svaki dan, po 3-4 račića. Ne može se baš uvući u oklop. Malkice mu viri glava. Znači li to da je pretila? I da li je trebam svaki dan hraniti? Brinem se o njoj. Imam filter i sijalicu za sunčanje i akvarijum od 22l. Unaprijed hvala. Viktor

O: Crvenouha kornjača je poluvodena kornjača porijeklom iz Sjedinjenih Američkih Država. Ova vrsta je jedna od najčešćih reptila koji se drže kao kućni ljubimci. Ime je dobila po crvenoj ili narančastoj prugi koja se nalazi iza očiju, a čija boja u rijetkim slučajevima može biti blijeda do te mjere da je neprimjetna. Oklop mlade kornjače je svijetlozelene boje, čija gornja strana (karapaks) posjeduje jasno izražene rožnate pločice, dok je donja strana (plastron) prošarana tamnim mrljama nepravilnog oblika. Kako kornjače stare, boja njihovog oklopa prelazi u izrazito tamnu nijansu zelene boje, koja sakrije pruge na plastronu i učini rožante pločice manje upadljivima. Oblik oklopa je ovalan i simetričan.

Ishrana u kojoj dominira mesna prehrana najčešći je uzrok pretilosti. Pretila kornjača se ne može potpuno uvući u oklop.

Meso u prehrani treba u potpunosti zamijeniti slatkovodnim ribama, mekušcima i insektima. Nije dovoljno hraniti kornjače samo s račićima (koje obožavaju), treba im davati i štapiće (koje vole puno manje). U ishrani kornjača može se koristiti i živa hrana, kao što su malene kišne gliste i insekti (skakavci i muhe). Preporučuje se davati sirovo meso maksimalno 2 puta tjedno i to sirova piletina, govedina ili riba. Nemojte kornjačici davati salame, hrenovke ili bilo kakve druge mesne prerađevine. Što se tiče voća, možete kornjači ponuditi malo jabuke, kruške, breskve, marelice, naravno sve usitnjeno na male komadiće. Od povrća može zelena salata, radič, puterica, lišće i cvijet maslačka, peršin, metvica, grašak, zelje. Nemojte kornjači davati špinat jer u špinatu ima puno oksalata. Povrće svakako mora biti svježe, a nepojedenu količinu potrebno je ukloniti iz akvaterarija kako ne bi došlo do kvarenja hrane.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr