Povratak

Kornjača pronađena u prirodi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 


P:
Na livadi sam pronašla jednu kornjaču. Ona je veličine moje šake, možda koji centimetar veća. Bilo mi je čudno otkuda ona tu jer u okolici livade nema nikakve rijeke ili potoka. Uzela sam si ju doma i sada ne znam kamo da je stavim ni što ona jede ni koliko je stara ni koja je vrsta... Oklop joj je zelen i ponegdje ima crnu crticu (mrljicu). Molim vas, pomozite mi.
Hvala,
Andrea


O: Red kornjača danas obuhvaća 11 porodica sa 25 rodova i oko 250 vrsta, od kojih je šest vrsta zabilježeno i u našoj zemlji. Od ovih šest vrsta jedna je kopnena (obična čančara - Testudo hermanni), dvije su slatkovodne (barska kornjača - Emys orbicularis, riječna kornjača - Mauremys caspica), od morskih tri vrsta jedino je glavata želva redoviti stanovnik Jadrana, zelena je želva tek nedavno sa sigurnošću zabilježena, a sedmopruga usminjača već odavno nije zabilježena u Jadranu.

O barskoj kornjači pisala je kolegica Zdravka Rumiha, dr. vet. med. ovdje. To je kornjača koja obitava prirodno u potocima i ima je u botaničkom vrtu u Zagrebu.

Može biti riječ i o kornjači čančari, o kojoj je pisala kolegica Ivana Mlinar Gruja, dr. vet. med. ovdje.

Na kraju, malo tužnija opcija je da je riječ o vodenoj žutouhoj kornjačici, koja se prodaje u trgovinama kućnih ljubimaca i isključivo je kod nas kućni ljubimac, koji je možda postao suvišan i neželjeni. O žutouhoj kornjači pisala je također kolegica ovdje.

Riječna kornjača (Mauremys rivulata), poznata i kao kaspijska ili balkanska kornjača, jedna je od najrjeđih i najugroženijih vrsta gmazova u Hrvatskoj. Njena je rasprostranjenost u Hrvatskoj ograničena samo na uski priobalni pojas od Pelješca do Prevlake, a postoji velika vjerojatnost o njenom obitavanju i u području Baćinskih jezera. 

Prvo biste se trebali javiti veterinaru koji poznaje kornjače. Savjetujem Vam da se javite za pregled ili barem telefonski za savjet doktorici educiranoj za liječenje gmazova Lukač Maji, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, tel. 01/2390-410. Radno vrijeme je pon., sri. i pet. 9-11 h i uto. i čet. 16-18 h) ili djelatnicima Zoološkog vrta u Zagrebu ili Osijeku koja će Vam pomoći odrediti o kojoj je kornjači riječ.

Ukoliko se radi o napuštenoj vodenoj crvenouhoj ili žutouhoj kornjačici na prethodno navedenim stranicama možete pročitati što sve treba za njeno držanje (akvarij/terarij, grijač, pumpa, filter, lampa, hrana i mineralni kamen bili bi ono osnovno). Sve navedeno možete potražiti u trgovinama Pet centra.

Ukoliko je riječ o barskoj kornjači ili kornjači čančari, pošto su obje zaštićene vrste, morat ćete je vratiti u njeno prirodno stanište.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr