Povratak

Kornjači se guli koža

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam malenu kornjaču koju sam kupila prije 3 mjeseca. Do sada je sve u redu s njom, veselo pliva, redovito uzima hranu i s time nemam brige. Mijenjam joj vodu svakih tjedan dana. Međutim, prije par dana počela joj se kao guliti koža oko vrata, nogu pa me zanima jel to neka bolest, kako se liječi, šta trebam učiniti. Hvala unaprijed! Slavica

O: Pojava koju opisujete ne mora biti zabrinjavajuća. Naime, kod kornjača se, baš kao i kod svih ostalih živih bića, fiziološki odvija ljuskanje kože (koje je naročito uočljivo kod zmija ili iguana).

Ukoliko su ljuskice kože tanke i prozirne, a cijeli proces ne traje dugo,nemate razloga za zabrinutost. Međutim, postoje i određene bolesti ili stanja kod kojih je ljuskanje kože jedan od simptoma.

Ukoliko se kornjača obilno hrani, ona ujedno i intenzivno raste, što ima za posljedicu i intenzivniju izmjenu kože (ljuskanje).

Ponekad i sami uvjeti držanja mogu izazvati ovu pojavu - npr.prejaki grijači u akvaterariju mogu dovesti do ozljeda kože (blaže ili jače opekline), a isto se može javiti ukoliko je u vodi previsoka koncentracija amonijaka.

Deficit vitamina A (hipovitaminoza A) dovesti će do stanjivanja kože, koja je sklonija pucanju, a nerijetko se popratno javljaju i infekcije očiju. Ovaj se poremećaj može spriječiti odgovarajućom ishranom (davanjem salate, povremeno žumanjka ili ribe i sl.).

Ukoliko se radi o bolesti zbog neadekvatnih uvjeta držanja, stanje će se popraviti kada se poprave uvjeti. Ukoliko se radi o poremećaju u ishrani, treba korigirati ishranu.

Međutim,postoje i situacije u kojima ni promjena uvjeta držanja, ni promjena ishrane ne donose konkretnije promjene, stoga u takvim situacijama odnesite kornjaču kod veterinara na pregled.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr