Povratak

Kožni nametnici kod gmazova

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Zanima me kako izlječiti buhe kod letećih geckona? Petra

O: Ektoparaziti nisu neuobičajena pojava kod gmazova. Najčešće su to grinje koje parazitiraju gotovo u svih vrsta gmazova. Grinje su bliski srodnici krpeljima i buhama.
Ektoparaziti u gmazova svrstani su u tri kategorije, pa se mogu podijeliti na one koji parazitiraju samo na zmijama, paraziti koji u određenim uvjetima parazitiraju osim na zmijama i na drugim gmazovima, i paraziti koji parazitiraju na svim vrstama gmazova.

Osim na koži, neke vrste mogu parazitirati oko kloakalnog otvora, u plućima i dušniku te krvnim žilama.

Najčešće se u gmazova javlja grinja Ophionyssus natricis - krvni parazit male veličine, crne, crveno-smeđe ili sive boje koji je vidljiv kako se kreće po koži ili je nepomičan ispod ljuskica. Imaju tendenciju nakupljanja na mjestima na tijelu gdje je koža tanja (područje ispod pazuha, oko zglobova, bazi repa, oko očiju, oko otvora za zrak i ispod ljusaka). Žive u vlažnim i toplim uvjetima prostora i brzo se razmnožavaju.

Znakovi infestacije kod gmazova vidljivi su promjenom ponašanja (trljaju se ili češu o kamenje ili grane ili provode neobično mnogo vremena u spremniku za vodu ako ga ima), a pregledom tijela se uočavaju paraziti.

Ektoparaziti mogu izazavati velike štete domaćinu, sisajući krv, limfu i tkivne tekućine. Svakako je potrebno Vašeg ljubimca podvrći tretiranju protiv grinja jer vrlo često jake infestacije mogu uzrokovati dermatitise, a mogu biti i prenosnici različitih infektivnih oboljenja. Vrlo je važno istodobno tretirati i životinju i nastambu protiv grinja.

Ektoparazite na gušteru možete rješavati na više načina:

- korištenje toplih vodenih kupki pri čemu guštera uronite u vodu (sve osim glave) i držite uronjenu dvadesetak minuta; u tom periodu utopit će se svi kožni paraziti osim onih na glavi
- korištenjem preparata na bazi eteričnih ulja Reptipur (Sera) koji je dobar i za životinju i za prostor
- Ivermectin s kojim se radi vodena otopina i šprica se životinja (potrebno isprati za 30-tak minuta)
- tretiranje s Pyrethrinom
- pripravljanje otopine s Neguvonom

Svako tretiranje potrebno je ponoviti za dva tjedna.

Ako sumnjate da se doista radi o buhama, liječenje je potrebno načiniti na opisane načine jer se radi o srodnim ektoparazitima.

Kožni nametnici na gmazovima česta su pojava, no ako se na vrijeme uoče lakše se s njima boriti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr