Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Prije svega da vas toplo pozdravim i da vam kažem da mi je jako drago što vas imam na raspolaganju. Zanima me sve što znate o kraljevskim pitonima, prehrani (koliko često i što), temperatura u terariju, veličina istog, uređenje terarija i sve što je vezanu za tu vrstu zmije. Toplo se nadam brzom odgovoru.
Unaprijed hvala, Darijo iz Pakraca

O: Prirodno stanište kraljevskog pitona (pyhton regius) su šumovita područja  srednje i zapadne Afrike. Obitavaju i na tlu i na drveću. Ove zmije aktivne su u sumrak i po noći, dok se danju odmaraju i spavaju.

Dok se u Europi ova vrsta pitona naziva kraljevski, u Americi je poznat pod nazivom "ball" piton,  jer se poput lopte sklupča dok je nervorzan ili se osjeća ugroženim, a u tom trenutku glava se nalazi u centru "klupka". Kao i ostali pitoni , ovi su pitoni jako znatiželjne i dobroćudne životinje.

Konačna dužina tijela je između 1 i 1,5 metar.  Ako se pravilno hrane, tijelo im postane lijepo oblikovano, oblo. Kao i ostali pitoni i boe,  kraljevski pitoni imaju jasno vidljiv analni otvor, koji je uočljiv poput izbočine. Mužjaci imaju duži analni otvor od ženki, a spol se može sa sigurnošću utvrditi jedino analnom sondom, kojom upravom određujemo dužinu analnog otvora.  S obje strane otvora vidljive su tvorbe koje nas podsjećaju na kanđe, a zapravo su ostaci stražnjih nogu koje su zmije izgubile tijekom evolucije prije milijun godina.

Kraljevski pitoni u prirodi se hrane gušterima, manjim zmijama, pticama i malim sisavcima. U prirodi se ne hrane miševima, pa se vrlo često događa da miša - koji je često ponuđen kao hrana u zatočeništvu - ne prepoznaju kao hranu. Pitoni su za vrijeme lova plijena jako izbirljivi po pitanju što će uloviti i što će pojesti. Također su vrlo nervozni kada ih se ometa za vrijeme pokušaja lova ili u toku jela. Kraljevski pitoni u prirodi mogu duže vremena preživjeti bez hrane, pa se čak nalaze podaci koji navode da taj period može biti godinu, pa čak i dulje.
a
Kako je interes za ovom vrstom zmije sve veči, u prirodi se godišnje smanjuje populacija kraljevskih pitona za 60 000, a veliki dio ove populacije je ugrožen od strane drugih životinja ili ljudi iz matične zemlje, gdje je vrlo tražena koža ovih zmija.
a
U zatočeništvu mladi kraljevski pitoni narastu oko 30 cm godišnje, kroz prve tri godine života. Spolnu zrelost dosežu između treće i pete godine života. Životni vijek je preko 30 godina, a zabilježeno je da je najduže živući piton živio 48 godina. Ženke kraljevskih pitona legu jaja, kojih bude između 4 i 10. Ženka u periodu kada ima jaja, nikada ih ne ostavlja, te za to vrijeme uopće ne jede. Taj period traje oko 3  mjeseca.
a
Ako se odlučite za kraljevskog pitona, izaberite onoga sa čistom čvrstom kožom,  sa zaobljenim kožnim krugovima, čistim analnim otvorom, bistrim očima, živahnog kada ga se primi u ruke, čvrstog stiska u Vašim rukama, a najčešće zbog straha od predatora, odmiče vrat i glavu u nazad. Prvi kontakt s Vama će ga vjerojatno iznenaditi, pokazat će određeni stupanj nervoze, ali ubrzo će se i smiriti.
a
Kraljevski pitoni poznati su kao izuzetno vješti i spretni, pa vrlo često i pobjegnu iz terarija. Svakako treba osigurati stakleni terarij, zatvoren sa svih strana. Na gornjem dijelu terarija trebao bi biti smješten metalni umetak s malim otvorima, te još jedan naprimjer postrance, kako bi vlaga mogla nesmetano isparavati iz terarija. Terarij bi tebao biti dimenzija barem 100x40 cm, kako bi se zmija mogla nesmetano kretati i skrivati. Na dno terarija možete postaviti treset od kokosa ili običan zeleni tepih, što bih Vam preporučila jer je najlakše za čišćenje i održavanje. U početku se čak preporuča staviti običan papirnati ručnik, kako bi u početku pratili konzistenciju izmeta, eventualnu  prisutnost parazita u izmetu, te grinja na koži, koje su najuočljivije na takvom papiru. Ne preporuča se stavljanje suhog lišća, a osobito borovinu i jasen, jer se vrlo često dešava da za vrijeme jela pojedu i to, što može uzrokovati teške probleme s probavom, pa čak i s respiratornim traktom. Treset ili neka druga podloga mora biti obavezno čista i suha; vlažne podloge predstavljaju idealan medij za razvoj bakterija i gljivica.
a
U terariju zmija treba imati i mjesto za skrivanje. Najčešće se koriste cjevanice ili debla, a možete koristiti i običnu plastičnu ili kartonsku kutiju. Ako koristite kutije, obavezno trebate imati pristup u njihovu unutrašnjost, odnosno na jednom dijelu napraviti otvor. Plastične kutije se lako čiste i održavaju, a kartonske kutije se mogu zamijeniti svaki put kad se onečiste. Takve kutije moraju biti dovoljno velike da se zmija čitava može "uvući" u njih, ali ne moraju biti ni prevelike, jer pitoni kada spavaju vole osjetiti predmete pored sebe. Kako su kraljevski pitoni noćne životinje, za vrijema dnevnog odmora i spavanja također vole mračna mjesta.  Pitoni su dobri penjači i vole boraviti na drveću, pa u terarij možete smjestiti i grane ili umjetno bilje.
a
Zmije su hladnokrvne životinje, tjelesna temperatura im ovisi o temperaturi okoliša. Temperatura u terariju mora biti što bliža onoj u prirodi, kako bi se odvijali normalni metabolički i drugi za život važni procesi. Dnevna temperatura mora biti između 27 -31°C, dok temperatura na sunčalištu mora iznositi i do 32,5°C. Noćna temperatura mora biti niža od dnevne, tj. iznositi oko 24°C, osim na središnjem dijelu terarija, sunčalištu, do 27°C.
a
Kraljevski pitoni su jako osjetljivi na visoke temperature,  što često kod njih završava opeklinama, pa se nikako ne preporučuje grijača stijena. U terariju svakako trebaju biti smještena dva termometra, jedan na rubnim djelovima terarija, a drugi na središnjem dijelu, kako bi imali točan uvid u temperaturu i regulirali je po potrebi.
a
Vlaga je također vrlo bitna. U terariju je potrebno smjestiti posudu s vodom, koja će služiti i za vlaženje zraka, a i za kupanje. Osim toga potrebno je svakodnevno špricanje zmije i terarija s vodenom špricalicom. Vlaga se kontrolira higrometrom koji se postavlja također u terarij.  Vlaga treba iznositi do 50%, a za vrijeme presvlačenja kože i do 60-65%. Ako je vlaga u terariju odgovarajuća, zmija će se presvući unutar 24 sata. 
a
Osvijetljenje koje postavljate u terarij mora biti s UV spektrom zračenja, kako bi se osigurala nesmetana sinteza vitamina D3 u organizmu, te na taj način izbjegle metaboličke bolesti i druga oboljenja. Osvjetljenje mora biti nedostupno zmiji radi izbjegavanja eventualnih opeklina.
a
Vašem kraljevskom pitonu trebat će nekoliko tjedana da se u potpunosti akomodira u novoj sredini. Pitoni se hrane jedanput u desetak dana, najčešća hrana u zatočeništvu su miševi, koji veličinom moraju odgovarati mogućnostima zmije da ga uspije progutati i probaviti. Za mlade zmije - pinki miševi (stari 1 - 5 dana), a za veće zmije - oni malo stariji. Za vrijeme dok zmija probavlja miša ne preporučuje se uznemiravanje, a samo probavljanje traje nekoliko dana, ovisno o veličini miša. Ako Vaš piton ne jede duže vrijeme, a ne gubi na tjelesnoj masi, ne zabrinjavajte se. No ako dođe do gubitka tjelesne mase, obratite se veterinaru koji poznaje fiziologiju i patologiju zmija.
a
Kako sam već spomenula, u terariju mora biti smještena posuda s vodom radi vlažnosti zraka, kupanja, a također i da zmija može piti tu vodu. Svaki dan voda mora biti svježa; zmije u posudu s vodom često i defeciraju. Čista voda je vrlo bitna i prije samog presvlačenja. U tom periodu oči se zamute, pa se preporuča uranjanje zmije u toplu vodu desetak minuta, kako bi se oči isprale, a nakon toga presvlačenje će u potpunosti nastupiti nakon 24 sata.
a
Nadam se da sam pomogla informacijama, a svakako Vam za sve daljnje upite stojimo na raspolaganju ja ili moji kolege iz Pet centra.