Povratak

Kraljevski škorpion

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam doma kraljevskog škorpiona već godinu dana i u zadnja 3 mjeseca se usporeno kreće, vuče rep po tlu i slabo jede (stavljeni su mu živi crvi brašnari jer ne možemo naći druge, poprilično je nezainteresiran...). Inače je smješten u terariju 60x30x40. Podloga je zemljana i na njoj je pustinjski pijesak, voda mu je uvijek svježa, ima plastične biljke i mostić. Stvarno ne znam u čemu je problem, možda mu je hladno (temperatura ne prelazi 20°C) ili mu nije dovoljna vlažnost zraka? Je li moguće da je ozlijeđen? Postoji li u Zagrebu veterinarska ambulanta u koju bih ga mogli odvesti?
Hvala, Maša.

O: Temperatura u Vašem terariju preniska je za škorpiona. Idealna temperatura mora iznositi od 25 - 30°C. Ovakvu temperaturu možete jedino održavati grijačima. Preporučuju se grijači koji se lijepe na staklo. Grijači koji se stavljaju na dno, kao kod gmazova, ne preporučuju se, jer kad škorpionima postane pretoplo, zakopavaju se sve bliže grijaču, što često dovodi do dehidracije. Najbolje je grijač smjestiti sa strane, kako bi temperatura u terariju bila različita.

Osim temperature vrlo je važna i vlaga. Preporuča se poklopac na terariju s rupama za ventilaciju. U prirodi kraljevski škorpioni žive u jazbinama kišnih šuma, pa je nužno takve uvjete imitirati u terariju.

Pod UV svjetlom, ovi škorpioni kao i ostale vrste svijetle fluroscentno zeleno. Kako nije preporučljivo dugotrajno izlaganje škorpiona sunčevom svijetlu, te kako su škorpioni noćne životinje, preporučuju se noćna svijetla, crvene ili plave lampe jačine 25W. Treba svakako voditi računa da pri tome ne dođe do pregrijavanja terarija.

Vrsta podloge koja se preporuča za ovu vrstu je zemljana, koja mora biti duboka 10-15 centimetara kako bi se škorpioni mogli zakopavati. Pustinjska podloga nije odgovarajuća za ovu vrstu.

U terariju su od velike važnosti topli i vlažni uvjeti kako bi se škorpioni mogli nesmetano presvlačiti.

Hrana mora biti raznolika. Preporučuju se cvrčci, žohari, crvi koji su bogati vitaminima i vlagom.

Stanje u kojem se nalazi Vaš ljubimac najvjerojatnije je uvjetovano neadekvatnim uvjetima u terariju, pa Vam savjetujem da omogućite što prije adekvatnije uvjete.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr