Povratak

Kućni macaklin

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Prije par dana ušao mi je gušter tarantula u kuću. Zanima me nešto o njemu, kad je aktivan, čega se boji, da li je opasan i slično.
Hvala, Zrinka

O: "Gušter tarantula" kojeg navodite je vjerojatno kućni macaklin (Hemidactylus turcicus). To je noćna životinja, ružičaste boje ili boje mesa, prekrivena krljuštima, koje podsjećaju na bradavice. To je posve bezopasna životinjica, vrlo korisna, jer se hrani komarcima, paucima i drugim insektima. Najčešće boravi u zgradama, kućama, pukotinama stijena i dr.

Noću se glasa oštrim piskavom glasom, najčešće kad doziva ženke ili kada se bori s mužjacima. U proljeće ženka polaže desetak jaja u pijesak ili slično, iz kojih se izvale mladunci sposobni za samostalan život. Kod nas je rasprostranjen po cijelom Jadranskom primorju.

Osim kućnog postoji i zidni macaklin (Tarentola maurltanica), koji je veći od kućnog macaklina. Gornji dio tijela je sive, smeđe ili crne boje. Također je noćna životinja, a najčešće se nalazi po starim zidovima i kućama i u nas nije tako čest kao kućni macaklin.

Ovo su izrazito spretne životinjice, penju se naglavačke, preskaču velike udaljenosti, penju se po sasvim okomitim površinama, pomoću "ljepilica" , koje se nalazi na svih 5 prstiju. Ovi gušteri kao i ostali gušteri iz porodice gekona nemaju očne kapke.

Kada uđu u kuću, mjenjaju boju, postaju prozirni, pa im možemo vidjeti svaki organ. Mjenjaju boju u skladu s okolinom, pa se na taj način mogu sakriti. Jako su plašljive životinjice, a zimi kad je hladno sporije se kreću. Njihov nepomičan pogled u ljudi izaziva strah, koji je posve bezrazložan. Na žalost najveći im je neprijatelj čovjek, jer mnogi ubijaju ova stvorenja iz pukog praznovjerja, da su ova stvorenja otrovna.

Macaklin je zaštićena životinjska vrsta u Republici Hrvatskoj i svaka nezakonita radnja na njima, ozlijeđivanje, proganjanje, hvatanje i držanje podliježe novčanoj kazni, koja je propisana pravilnikom o visini naknade štete prouzročene nedopuštenom radnjom na zaštićenim životinjskim vrstama, na temelju članka 44. Zakona o zaštiti prirode (Narodne novine br. 30/94 i 72/94).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr