Povratak

Kukuruzna zmija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Zanima me ukratko o kukuruznim zmijama, njihovo održavanje i šta jedu.
Hvala unaprijed, Antonio

O: Kukuruzna zmija je jedna od prvih zmija koju je čovjek počeo imati kao kućnog ljubimca. Veličina ove zmije kreće se oko 60-180 cm.

Narančaste do smeđe-žute je boje, ali postoji mnogo varijacija ovog ljubimca, vezano uz razne kombinacije boja i šara, sve do popularne "snow corns" koja je bjelkasta.

Razmnožavaju se od ožujka do svibnja, kada mogu snesti 10-30 jaja iz kojih se za 60-65 dana izlegu male zmije. Nakon navršenih 18-36 mjeseci starosti spolno sazrijevaju, a mogu živjeti do 20 godina, ovisno o načinu držanja.

Ova zmija vrlo lako(što i voli) pobjegne iz svog terarija koji mora biti veličine 19-38 litara u početku razvoja,poslije ju treba držati u terariju veličine 76-150 litara, gdje mora imati par mjesta za skrivanje (od biljaka, kamenja, granja i slično). Temperatura u terariju mora varirati od 21-24 C na jednom do 26-29 C na drugom kraju terarija, tako da sama zmija odluči gdje će obitavati tokom dana - ako joj je hladnije izabrat će dio s višom temeperaturom, dok se njena tjelesna temepratura ne podigne. Ako se ne pazi na ovaj faktor (temeperatura), dolazi do usporavanja probave, infekcije dišnog sustava i uginuća zmije. Previsoka temeperatura u terariju uzrokuje neurološke smetnje. Temepratura se može regulirati jednim podnim grijačem ili jednom (ili više) spot-lampom, naravno uz stalnu kontrolu temeperature (termometar). Za pokrivanje dna ne smije se koristit cedar, a izmet treba svakodnevno ukloniti. U Pet Centru možete naći veliki izbor "stelja" za prekrivanje dna terarija.

Mlade zmije hrane se svakih 5-7 dana jednim mladim mišićem ( pinky - tek okoćeni bez dlake), a odrasloj zmiji daje se svaka dva tjedna jedan veći miš. Ponekad kukuruzna zmija od 50 cm može pojesti do sedam malih pinky-mišića. Također, željeli bismo upozoriti da se zmije ne hrane u svom terariju, već u nekom drugom (akvarij, kutija, veća posuda) pri čemu ih se ne uznemirava tokom hranjenja, a posebno se ne smije dirati zmiju 15-20 minuta poslije pojedenog obroka jer mogu biti nešto nervoznije i ugristi vlasnika za ruku (ova napomena vrijedi za sve vrste zmija koje se drže kao kućni ljubimci).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr