Povratak

Kukuruzna zmija i ugriz / Osjećaj boli pri ugrizu zmije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Je li ugriz male ili velike kukuruzne zmije bolan za djecu ili odrasle? Leona

O: Međunarodna udruga za proučavanje boli definirala je bol kao: "neugodno osjetno i osjećajno iskustvo povezano s pravom ili potencijalnom ozljedom tkiva, ili uvjetovano tom štetom ili ozljedom".

To je osjećaj prenošen i potaknut te doživljen od strane živčanog sustava te njegovih dijelova. Postoje različite podjele, pa tako bol može biti akutna ili kronična, oštra ili tupa, podijeljenja prema svojoj lokalizaciji,...

Teško je procjenjivati da li nekog nešto boli ili ne, odnosno, kojeg je intenziteta. Naime, znanstveno su dokazane znatne varijacije u percepciji boli te pragu i granici osjetljivosti boli među živim bićima.

Stoga, da li ugriz kukuruzne zmije boli ili ne, odnosno, kojeg je intenziteta poprilično teško je procjenjivati.

Naime, mnogi uzgajivači navode da ugriz kukuruzne zmije nije bolan iz razloga što ova vrsta zmija posjeduje male, poput iglica zube. Međutim, i tako mali zubići su sposobni penetrirati kroz osjetljivu kožu djece ili odraslog čovjeka te izazvati prekid manjeg kontinuiteta kože i krvnih žila s posljedičnim krvarenjima i razvojem osjeta boli.

Također, mnogi uzgajivači stvaraju i razliku između pojedinih razloga samog ugriza. Tako, ako Vas zmija pokušava otjerati, ista će Vas samo udariti ili samo površinski zagrebati s 2-3 zuba te je velika vjerojatnost da osoba neće osjetiti ništa više. Ako Vam ruka "miriše" na hranu, zmija će Vas smatrati i percipirati kao potencijalni plijen te će Vas kao tako i napasti, odnosno, zagristi. U tom slučaju, nakon nekog vremena će Vas ista i pustiti. Za to vrijeme je potrebno ostati sabran i ne pokušavati na silu izmaknuti ruku kako bi se izbjegle daljnje ozljede i zmije (zubi) i ugriženih. Razlog leži u anatomskom položaju samih zuba zmije koji su lagano zavinuti prema samoj unutrašnjosti usne šupljine, a sve kako bi spriječili da potencijalno uhvaćeni plijen ne pobjegne, odnosno, i zubi i sama čeljust je tako "dizajnirana" za hvatanje i držanje plijena.

Mnogi vlasnici ovih zmija najčešće se slažu da je najneugodniji dio sam napad, zbog svoje brzine. Naravno, ako se vlasnik ljubimca i na to pripremi te postupa s zmijom u skladu sa svim smjernicama o držanju i ponašanju s zmijama, mnoge se ozljede i vlasnika i samog ljubimca mogu prevenirati, odnosno, svesti na minimum.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr