Povratak

Metabolička bolest kostiju kod iguane

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imamo iguanu 4 godine. Pre tri godine je obolela od metaboličke bolesti kostiju, koja se manifestovala naduvenošću vilice. Posle tretmana sa dodavanjem minerala i vitamina i dopunskim lampama iguana se oporavila. Sada normalno raste i sve je u redu, osim što joj se donja vilica koja je bila naduvena iskrivila u jednu stranu i zaostaje u rastu za gornjom. Isto tako sa te strane joj se nagomilalo koštano tkivo.
Molimo vas da nam kažete šta da radimo i da li će se vilica vremenom vratiti.
Unapred hvala,
Xenija

O: Metabolička bolest kostiju jedna je od najčešćih bolesti koje se javljaju kod iguana, a nastaju kao posljedica neadekvatnog držanja. Radi se o potencijalno fatalnom nutritivnom poremećaju, koji se može lako prevenirati, ali se teško liječi. Nerijetko ostaju i trajne fizičke posljedice.

Glavni je uzrok metaboličke bolesti kostiju nedostatak kalcija u organizmu, koji nastaje zbog pogrešne prehrane ili neadekvatnog držanja. Fiziološki odnos kalcij i fosfora u organizmu trebao bi biti 2:1, no kada je koncentracija kalcija niža, organizam nastoji kompenzirati nedostatak mobilizacijom rezervi sa mjesta u kojima ga ima dovoljno, npr.iz kostiju. Osim za izgradnju koštanog tkiva, kalcij je neophodan u procesu zgrušavanja krvi, ali i za prijenos živcanih impulsa i kontrakcije mišića, pa njegov nedostatak u organizmu povlači cijeli niz posljedica.

Jedan od bitnih čimbenika koji utječe na metabolizam kalcija je vitamin D koji se stvara prilikom izlaganja sunčevom svjetlu ili umjetnoj svjetlosti (UVA i UVB spektar). Ukoliko iguani u terariju nedostaje adekvatno osvjetljenje, doći će do deficita vitamina D, što će rezultirati smanjenom resorpcijom kalcija u organizmu.

Simptomi metaboličke bolesti kostiju u ranoj fazi uglavnom su nespecifični pa vlasnik primjećuje promjenu boje kože (postaje svjetlija ili poprimi smećkastu nijansu), izbirljivost pri jelu, te sklonost odmaranju sa spuštenom glavom (umjesto da je drži uspravno u zraku). S napredovanjem bolesti počinju se javljati fibrozne kvržice po zglobovima ili dugim kostima, otekline na nogama, a ponekad i šepanje. U vrlo teškim oblicima bolesti dolazi do savijanja kralježnice, što dodatno otežava kretanje. Tipična je pojava otekline i omekšavanja čeljusti (''gumena čeljust''), koju uglavnom drže otvorenom. Donja se čeljust uglavnom razvija sporije od gornje pa se nakon nekog vremena javlja podgriz. Upravo iz tog razloga otežano je uzimanje i žvakanje hrane, dolazi do mršavljenja, a ponekad i do pojave anoreksije. Često se javlja začep i zaostajanje u rastu. Kosti su sklone frakturama, a često je prisutan mišićni tremor. Ponekad dolazi do djelomične paralize repa ili nogu.

Dijagnoza se postavlja na temelju kliničke slike i RTG snimke. Terapija ovisi o težini bolesti, a uglavnom se sastoji u davanju vitamina i minerala uz poboljšavanje uvjeta držanja.

Kako bi se spriječila pojava ove bolesti, bitno je iguanu adekvatno hraniti (o ishrani je ranije pisala kolegica Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med. (www.pet-centar.hr/content/view/2072/70/), osigurati dovoljno svjetla u terariju (UVA i UVB spektar), pratiti režim temperature i omogućiti joj dovoljno prostora za kretanje.

Mislim da biste konkretniji odgovor trebali potražiti kod svog veterinara, koji će na osnovu pregleda utvrditi postoji li šansa da se stanje bar približno vrati u normalu jer će moći točnije odrediti kada je započeta terapija i koliko je štete bolest već nanijela Vašoj ljubimici.

Na žalost, kod ove se bolesti najčešće radi o posljedicama koje su ireverzibilne.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr