Povratak

Mošusna kornjača i uvjeti držanja / Gnojna vrećica na glavi kornjače - apsces

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar,Heinzelova 60, Zagreb 

P: Par mjeseci već imam mošusnu kornjaču koja je još jako mala. Prije tjedan dana prilikom mijenjanja vode uočila sam da ispod lijevog oka ima bijelu mrlju koja je izgledala poput neke gnjojne vrećice. S vremenom je poprimila žutu boju . Vodu redovito mijenjam i hranim je dva puta na dan.  Unaprijed hvala na pomoći. Katarina

O: Mošusna kornjača (Sternotherus odoratus) potječe iz Sjeverne Amerike, a rasprostranjena je u jugoistočnoj Kanadi, istočno od Maina, južno od Floride, sve do Teksasa. U prirodi su pretežno aktivne rano ujutro ili navečer. Žive u vodama stajačicama ili sporotekućim vodama, te u plitkim vodama sa blatnjavim ili muljavim dnom. Mošusne kornjače su mesojedi. Hrane se vodenim puževima, crvima, gujavicama, uginulim ribama, itd.. Kornjače koje se drže kao kućni ljubimci mogu se hraniti raznim kukcima, ribicama, gujavicama, želeom za kornjače i gotovom hranom za kornjače, mesom i dr.  Ove kornjače u slučaju opasnosti i kada se osjećaju ugrožene mogu ispustiti neugodan miris koji podsjeća na mošus. Što su starije, ta se sposobnost smanjuje ili potpuno izgubi.

Obične mošusne kornjače narastu do 14 cm. Ženke su obično veće od mužjaka. Mužjaci se od ženki razlikuju po dužem i debljem repu.

Za ovu vrstu kornjače potreban je akvaterarij  sa minimalno 80 cm dužine i 35 cm širine. Temperatura vode treba biti između 25°C i 27°C. Na dno akvaterarija treba staviti pijesak jer se ove kornjače vole skrivati u mulju odnosno u pijesku. Veće kamenje i panjeve postavlja se da bi se mogle penjati na njega. Nije potrebna UV lampa. Akvarij ne smije biti previše osvijetljen, nego je dovoljna samo jedna neonska lampa. Mošusne kornjače ne vole previše svijetla. Ako akvaterarij stoji na osvijetljenom mjestu, moguće je kornjaču držati bez ikakve rasvjete, jedino je potrebna  spotlampa, koja zagrijava jedan dio kopna na 30-ak°C . Nije preporučljivo držati dva mužjaka jer može doći do sukoba, a u slučajevima kada i nema tučnjava, jedan od mužjaka je pod stalnim stresom.

Zdravstveno stanje dosta ovisi o prehrani i uvjetima držanja. Manjkava prehrana dovodi do pada imuniteta zbog čega kornjača može biti sklonija različitim infekcijama. Mogući su i metabolički poremećaji pa u nedostatku određenih vitamina može doći do bolesti lokomotornog sustava, očiju ili kože. Vodu u kojoj kornjača boravi, treba se redovito čistiti jer je zbog topline i prisutnosti organske tvari (hrana, izmet..), pogodan medij za razvoj bakterija ili gljivica.

Prema opisu, moguće je da se kod vaše kornjače pojavio apsces na koži. Apscesi su novonastale šupljine ispunjene gnojem, a mogu biti posljedica ozljeđivanja te infekcije ranice sa bakterijama. U većini slučajeva kod gmazova nastaje kao posljedica fizičkih trauma kao što su ugrizi, ozljede od materijala koje nalazimo u terarijima, injektivno apliciranje ljekova i sl.

Svakako Vam preporučam odnesete kornjaču veterinaru koji će na osnovu pregleda ustanoviti o čemu se točno radi i odrediti odgovarajuću terapiju. Preporučam Vam da se javite kolegici Maji Lukač, dr.vet.med., koja se bavi liječenjem gmazova, na Veterinarskom fakultetu sveučilišta u Zagrebu, na tel. 01/2390-410.

Također je važno da važno da provjerite parametre vode u akvatrariju i ispravite nepravillnosti, ako postoje. Održavajte odgovarajuću temperaturu vode i zraka s obzirom da su uvjeti držanja pogodovni čimbenici u nastajanju infekcije ili komplikacija. Odgovarajući uvjeti držanja pogoduju i bržem oporavku nakon bolesti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr