Povratak

Mošusna kornjača (Sternotherus odoratus) i uvjeti držanja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 


P:
Prije 2 dana sam kupio kornjaču u Pet centru Osijek i kupio sam 2 bočice hrane (račići i još nešto nisam siguran što), ali jako malo mi jede kornjača, danas ništa nije pojela i već se polako brinem. Stavio sam je u veliki akvariji (50 cm dužine i 25cm širine), u akvariju se nalazi sitni kamen koji nam je preporučio prodavač (kamen je više puta opran prije nego što sam ga stavio u vodu). Osim kamena, u akvariju je još mali mostić i jedan veći kamen. Uz problem što ne jede, ona se ni ne penje na površinu, ne znam zašto. Kad je stavim na kamen, bude na njemu 10-ak sekundi i ode natrag u vodu i sakrije se ispod kamena i ondje provodi 90% vremena ,jako rijetko odlazi od kamena. Kornjača je jako mala, veličine jedne kovanice od 5 kuna joj je oklop. Nije crvenouha kornjača niti čančara, ne znam točan naziv, ali živi do 50 godina i raste do 10 cm.
Hvala!
Kristian

O: Prema opisu smatram da je u pitanju mošusna kornjača jer su one puno manje od žuto-zelenih.

Obična mošusna kornjača (Sternotherus odoratus) potiče iz područja sjeverne Amerike. Nalazimo je u jugoistočnoj Kanadi (Ontario i Quebec), istočno do Maina, južno do Floride pa sve do Texasa. Njeni prirodni habitati su stojeće ili sporo tekuće i plitke vode sa blatnjavim ili muljavim dnom.  U prirodi su pretežno aktivne rano ujutro ili predvečer. Zna se dogoditi da  na kopno izlaze i u toku noći, pogotovo za vrijeme velikih kiša.

Mošusne kornjače imaju sposobnost u slučaju opasnosti ispustiti neugodan miris, koji podsjeća na mošus. To je i razlog što  se  engleski zovu, ne samo Common musk Turtle, nego i "Stinkpot". Ta sposobnost postaje sve slabija, a nekad se izgubi u potpunosti što su kornjače starije.

Obične mošusne kornjače dostignu veličinu do maksimalno 14 cm. Primjerci te veličine su uglavnom ženke, mužjaci ostaju  manji. Osim toga, mužjaci se razlikuju od ženki radi vidljivo dužeg i debljeg repa. Mošusna kornjača  je mesojed. Hrana im se pretežno sastoji od vodenih puževa, crva, glista, uginule ribe i sveg ostalog što mogu savladati.

Općenito se smatra da su  mošusne kornjače vrlo lagane za držanje.  Zbog svoje male veličine su idealne za ljubitelje kornjača koji im  nisu u mogućnosti pružiti prostrani akvaterarij.  Za ovu vrstu kornjače je minimalan akvarij dužine 80 cm i širine 35 cm. Za jednu uzgojnu grupu od jednog mužjaka i dvije ženke, minimalne dimenzije bi trebale biti 100 cm dužine i 40 cm šrine. Držanje dva mužjaka u istom akvariju nije preporučljivo.U slučaju da se i ne napadaju međusobno, ipak je jedan od njih pod stalnim stresom od drugog mužjaka.

Temperatura vode treba biti između 25°C i 27°C. Na dno akvarija najbolje je staviti pijesak jer te kornjače vole kopati i skrivati se u mulju, odnosno pijesku. Tako im najbolje možemo imitirati prirodni habitat. Potrebno je postaviti poveće kamenje i panjeve po kojima se mošusne kornjače vole penjati i koji im služe za skrivanje. Kao i sve kornjače iz familije Kinosternidae, Sternotherus odoratus više "hodaju" po dnu vode, nego što plivaju, ali u usporedbi s drugim Kinosternidima, Sternotherus odoratus su dobri plivači, kojima dubina vode u akvariju može biti i do 40 cm.

Mošusnim kornjačama nije potrebna UV rasvjeta, jer nisu sklone rahitisu kao kornjače roda Trachemys. Akvarij ne smije biti previše osvijetljen jer mošusne kornjače izbjegavaju presvijetla mjesta pa je dovoljna jedna neonska cijev . Ako akvarij stoji na osvijetljenom mjestu, moguće je kornjaču držati bez ikakve rasvjete, jedino je potrebna  spotlampa, koja zagrijava jedan dio kopna na 30-ak°C .

Kornjaču hranimo glistama, malim ribicama, raznim kukcima,  želeom za kornjače, gotovom hranom, mesom i dr.

Pošto niste naveli grijete li vodu i ako da – čime, pretpostavljam da kornjača ne jede jer joj je hladno. Sve kornjače su gmazovi, koji u slučaju preniske temperature usporavaju svoj metabolizam i hiberniraju. Iako u stanu imate grijanje, temperatura vode je ipak niža od sobne temperature. Bitno je  staviti grijač u vodu i  kontrolirati temperaturu vode  termometrom  uronjenim u vodu. Optimalna temperatura je za mošusnu kornjaču između 25 i 27 °C i ne bi smjela  previše varirati.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti, a za sve ostalo možete nam se obratiti u našoj trgovini u  Osijeku.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr