Povratak

Mravi kao kućni ljubimci

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Zanima me jeste li ikad čuli da se mravi mogu imati kao kućni ljubimci? Zanima me da li je to moguće? I što bih trebao sve napraviti? Ne bih htio veliki mravinjak. Hvala


O: Mravi pripadaju skupini životinja koji mogu biti dobri kućni ljubimci ako im se osiguraju određeni preduvjeti.

Za početak je potrebno pronaći kraljicu. Kraljicu je moguće pronaći najčešće i najlakše za vrijeme godišnjih "svadbenih" letova, kada kraljice i mužjaci izlaze iz svojih mravinjaka i kreću na parenja. Među velikom većinom "letećih" mrava, kraljicu je moguće razaznati na temelju njene veličine. Naime, ona je znatno veća od ostalih mrava.

Nakon parenja, kraljica odbacuje krila i počinje tražiti mjesto za nesenje jaja (gnijezdo). U ovom trenutku je, prema savjetima mnogih uzgajivača ove vrste životinja, najbolje uzeti kraljicu i smjestiti je u prikladan prostor

ispunjen vlažnim tlom i koji nije na direktnoj sunčevoj svjetlosti. Tada, kraljica kopa malenu komoricu u koju će položiti jajašca. Kroz nekoliko mjeseci, jajašca će proći razvojni ciklus (jaja – larva - pupa) te će se pojaviti potpuno odrastao mrav.

Ova prva generacija mrava, u pravilu, bit će nešto manji nego što bi njihova vrsta inače (u prirodi) trebala biti. Razlog leži u činjenici da tijekom svoga rasta i razvoja nisu imali dovoljne količine hrane.

Stoga, potrebno bi bilo osigurati i dovoljne količine hrane.

Što se tiče hranidbe, mravi nisu poznati kao neki "izbirljivci". Tako, možete im ponuditi malo meda na namočenom kuhinjskom papirnatom ručniku te s vremena na vrijeme nekog uginulog insekta (npr. jednom tjedno da bi se podmirila potreba za proteinima). Naravno, ovdje bi trebalo obratiti pažnju i na pojedine vrste mrava te njihove specifične potrebe vezane uz hranidbu.

Za smještaj se mogu koristiti različiti stakleni terariji ispunjeni zemljom, kako bi se moglo pratiti i gledati kako radi i razvija se kolonija mrava. Naravno, ovdje bi trebalo prostor, tlo i okoliš u terariju urediti prema potrebama i zahtjevima svake pojedine vrste mrava. Iz tog razloga, uzgajivači savjetuju da bi najbolje bilo uzeti zemlju i dijelove za držanje mrava na mjestu gdje su mravi u prirodi i pronađeni. Također, ovdje bi trebalo naglasiti da se ne pokušava iskopati mravinjak iz prirode i na takav način "preseliti" ga u svoj terarij. Naime, mravi svoje mravinjake kopaju nerijetko poprilično duboko te se prolazi mravinjaka mogu rastezati na sve strane i na veće udaljenosti. Iz tog razloga, veća je vjerojatnost da ćete u konačnici uništiti mravinjak u razvoju i kraljicu, nego što ćete eventualno uspjeti preseliti ih.

U držanju mrava u terariju trebalo bi osigurati da isti iz njega ne pobjegnu. To se može osigurati stvaranjem neke od prirodnih barijera (npr. voda). Međutim, mravi nerijetko preko nje mogu prijeći stvarajući mostiće. Također, moguće je koristiti i ulje, etanol, sapun,... Kako su mravi osjetljivi na različita kemijska sredstva, odnosno kako im je teško održati kontakt na skliskim površinama (ulje), od istih se i udaljavaju. Međutim, ista sredstva nemojte držati unutar terarija kako ista ne bi dodatno onečistila mravinjak i ugrozila život mrava.

Ono što se svi uzgajivači ove vrste životinja slažu jest i to da su oni prvenstveno za promatranje i gledanje, a ne za diranje.

Također, izbjegavajte miješanje mrava iz različitih kolonija jer će to dovesti do sukoba i međusobnog uništavanja mrava.

Više o ovoj temi možete saznati i na adresi Zoološkog vrta u Zagrebu, Maksimirski perivoj bb.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr