Povratak

Mrlje na koži kornjače - kožna infekcija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam crvenouhu kornjaču. Pre nekoliko dana sam primetila da joj se po koži pojavljuju ljubičasto-roze fleke, što podseća na alergiju. Ne znam od čega su se pojavili. Ima ih na udovima. Šta da radim?
Mara

O: Simptomi bakterijske infekcije kože su sluzave naslage na samoj koži. Infekcija zahvaća cijelu kožu ili pojedina mjesta, a uzroci su higijenski uvjeti u  akvariju.

Liječenje se provodi odgovarajućim preparatima koje propisuje veterinar.

Ljuštenje rožnatih ploča i kože je normalan proces rasta kornjače i to se dešava kroz čitav njihov život. Kada se pravilno ljušti, otpali komadići kože su toliko sitni da ih mi niti ne vidimo. Kornjačama se u prirodi koža ne guli u velikim količinama, a u akvaterarijima ona znači prebrz rast uslijed premasne ishrane ili nedostatak pojedinih vitamina ili neodgovarajuće temperature.

Kožne infekcije se manifestiraju promjenama na koži, u vidu crvenkaste boje (Pseudomonas sp.) ili bjelkasto-sluzavih promjena. Po primarnoj bakterijskoj infekciji često slijedi i sekundarna gljivična infekcija, zbog pada imuniteta ili dugotrajne antibiotske terapije.

Gljivične infekcije mogu biti i primaran uzrok promjena na koži, koje se onda kompliciraju bakterijama.

O kožnim oboljenjima kornjača pisala je kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med. ovdje.

Ne treba isključiti niti mehaničke ozljede, koje  također mogu završiti infekcijama.

Svakako Vam preporučam da svoju kornjaču odvedete veterinaru, kako bi se utvrdio točan uzrok promjena te se na vrijeme započelo s terapijom, ukoliko ona bude potrebna.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr