Povratak

Nandu chromatus - poteškoće s presvlačenjem i otpadanje dlačica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam nandu chromatus tarantulu staru god.i pol. Do prije pola godine se uredno presvlačila i hranila, a unazad 6 mj. nije se ni jednom presvukla, dosta se slabije hrani te dlačice na stražnjem dijelu tijela otpadaju. Zanima me zašto se tak ponaša?
Marko

O: Nandu chromatus je jedna od vrsta tarantula koja je nešto većih dimenzija (oko 7. cm) i potječe iz Brazila. To je miroljubiva, ali i vrlo oprezna vrsta, koja zbog svoje veličine i rasporeda boja postaje sve atraktivnija kao kućni ljubimac.

Općenito govoreći, tarantule su beskralježnjaci, odnosno imaju exoskelet ili vanjski kostur. Da bi mogle rasti, moraju promijeniti kožu. Presvlačenje kože ovisi o vrsti, starosti, te uvjetima držanja. Mlade tarantule se u istoj godini života presvuku 5 - 6 puta, dok odrasle tarantule jednom u dvije, tri godine. Tjednima pa i mjesecima prije presvlačenja prestaje jesti, a na abdomenu potamni. Kada dođe vrijeme presvlačenja, tarantula napravi paučinu, a presvlačiti će se ležeći na leđima, te će provesti nekoliko sati na toj paučini. Nakon presvlačenja, će još nekoliko dana mirovati, a kasnije, kada se nova koža osuši, počet će jesti. Presvlačenje traje 12-15 sati. Za to vrijeme trebalo bi povećati vlažnost terarija.

Također, većina tarantula posjeduje specifične dlačice koje im služe kao primarni obrambenih mehanizam. Naime, tarantule koje se nađu u opasnosti, izbacivati će iste u smjeru neprijatelja. Posljedično, kod neprijatelja mogu dovesti do pojave različitih edematoznih ili iritacijskih promjena, koje kod manjih životinja mogu biti kobne. Do danas je otkriveno 6 tipova specifičnih dlačica. Određena istraživanja pokazala su zastupljenost određenog tipa specifičnih dlačica kod pojedine vrste tarantula.

Gore navedene dlačice, tarantule koriste i za označavanje teritorija, pa ih se u povećanom broju može naći i oko ulaza u skrovište i po mreži.

Same dlačice ne rastu kao kod sisavaca. Stoga,  za nove dlačice je potrebno pričekati ponovno presvlačenje tarantule.

Također, povećani gubitak dlačica može ukazivati i na pojavu stresa kod ljubimca.

Konkretno, što je posrijedi kod Vašeg ljubimca poprilično teško mi je procijeniti. Moguće je da mu nije ništa, odnosno da prolazi kroz normalan životni ciklus.

U svakom slučaju, savjetujem Vam da se pridržavate osnovnih uvjeta za držanje ove vrste životinja i da ju u skladu s njenom dobi prikladno hranite. O tarantulama općenito, njihovom držanju i načinu prehrane, pisala je kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med. ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr