Povratak

Nepravilnosti leđnih bodlji kod zelene iguane

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 


P:
Imam mužjaka iguane, star je cca 6-7 godina, živi u velikom terarijumu i vjerujem da su uvjeti u njemu adekvatni. Ono što sam jučer primijetila je da one bodlje u dijelu "ramena", koje su inače manje od ostalih, mekane, kao da su ispunjene vodom. Golim okom se nikakve promjene ne vide. Što bi to moglo biti i zašto? Inače, iguana dobro jede, hoda izvan terarijuma, penje se te se normalno ponaša. Hvala unaprijed na odgovoru. Jasna


O: Osim za njihov atraktivan izgled bodlje iguane imaju služe i za druge stvari. Isto kao i podbradak, bodlje sadrže tanke krvne žilice. Krv putem njih cirkulira blizu površine kože i na taj način hladi krv i tijelo ukoliko je to potrebno. Kada se iguana želi obraniti ili zastrašiti nekoga tada se uspravljanjem bodlji i krijeste učini većom. Također joj pomaže da se uklopi u okoliš i tako se kamuflira. Imaju ulogu u parenju pri obredu parenja i udvaranja. O nepravilnosti leđnih bodlji kod zelene iguane možete pročitati u tekstu kolegice Vlatke Erman, dr. vet. med.  Vlaga u terariju kao uzrok nepravilnosti leđnih bodlji kod iguane.

O osnovnim uvjetima držanja zelene iguane možete pročitati u našoj web rubrci Zelena iguana


Savjetujem Vam da se javite doktorici educiranoj za liječenje gmazova Maji Lukač, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, tel. 01/2390-410. Radno vrijeme je pon., sri. i pet. 9-11h i uto. i čet. 16-18h.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr