Povratak

Neprirodni apetit kornjače - važnost vitamina i minerala u prehrani kornjača

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mužjaka crvenouhe kornjače, tačnu dob ne znam jer sam ga dobila na poklon, ali veličina mu je malo manja od dlana. Često ga puštam u šetnju po stanu jer zaista uživa u tome, ali u zadnje vrijeme sam primijetila da kad god se nađe na tepihu, pokušava da ga izgrize. Par puta je malčice počupao par dlačica, a dok povlači tepih, prevrne se preko glave. Nisam sigurna da li je to veliki problem, ali bih voljela da znam šta bi mogao da bude uzrok takvog ponašanja. Hranim ga redovno. Nadam se da ćete mi pomoći, ili da li mogu da ga zabavim nekim igračkama (ako postoje takve za kornjače).
Unaprijed hvala, Nora

O: Crvenouhe kornjačice regiraju na različite mirise pa i na crvenkastu boju, koja ih može asocirati na sirovo meso koje vrlo rado jedu. Stoga, ukoliko osjeti kakav za nju privlačan miris ili je Vaš tepih takvih boja koje bi mogle asocirati kornjačicu na hranu koju voli, može se javiti neprirodno ponašanje koje navodite.

Naravno, treba i isključiti eventualni nedostatak esencijalnih tvari u prehrani koji, također, može dovesti do različitih metaboličkih promjena u organizmu pa tako i do neprirodnog apetita. Alotriofagija ili neprirodan apetit nastaje obično kad je poremećen promet mineralnih i vitaminskih tvari u organizmu i to većinom nastaje zbog njihovog nedostatka u organizmu.

Vitamini u organizmu sudjeluju u mjeni tvari, u intermedijarnom prijetvoru ugljikohidrata, masti i bjelančevina. Neki vitamini važni su faktori u prometu mineralnih tvari, a naročito kalcija, fosfora, sumpora i željeza, dok drugi sudjeluju u prijetvoru kreatinina u mišićju, pigmentnih i drugih tvari.

Dnevne potrebe za vitaminima ovise o dobi životinje, nivou aktivnosti, spolu i mnogim drugim faktorima. Nestašica vitamina se naziva još i avitaminoza, a  nastaje u prvom redu zbog nedostatka vitamina u hrani - primarna ili alimentarna nestašica vitamina. Uzrok nestašice vitamina mogu biti i različite poremetnje koje otežavaju primanje, resorpciju i iskorištavanje vitamina u tijelu ili povećavaju njihovu potrošnju. Poremetnje koje dovode do sekundarne nestašice vitamina svode se na poremetnje u probavi i endokarenciju zbog poremetnje u mijeni tvari.

Minerali su jedan od najvažnijih sastojaka, kako ljudskog, tako i životinjskog organizma. U organizam se minerali unose u obliku soli, iona i kompleksnih spojeva. Najvažniji mineral koji se unosi u organizam je natrij klorid. Osim kalij klorida, bitne su kalijeve soli, kalcijeve soli, magnezijeve soli, fosfati, soli cinka, joda, bakra, željeza, molibdena, kobalta, mangana, vanadija i selena. Minerali se dijele na makroelemente (Na, K, Ca, Mg, P), mikroelemente (Fe, I, Cu, Zn, F, Se) i elemente u tragovima (Mn, V, Mo, Co).

Više o crvenouhim kornjačicama kao i o njihovoj pravilnoj prehrani možete saznati iz ranijih tekstova mojih kolega o ovoj temi ovdje, ovdje, ovdje i ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr