Povratak

Neugodan miris vode

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam dvije male kornjačice koje držim u AT-u od 50 l u kojem je cca 30 l vode. Temperatura vode je 26°C. Za filtriranje koristim Fluval 1 plus uz dodatak aktivnog ugljena u obliku spužve. U AT-u nema ničega osim nekoliko umjetnih akvarijskih biljaka i naravno kopna od plastike koje je u dodiru s vodom samo preko rampe. Hranim ih 2-3 puta dnevno onom količinom koliko mogu pojesti tako da ne ostaje puno hrane u vodi. Problem je u tome što voda već nakon 2-3 dana poprimi neugodan miris i počinje se mutiti pa moram mijenjati svu vodu. To i nije tako jednostavno s obzirom na količinu i razmak između mijenjanja vode. Zanima me kako riješiti ovaj problem? Hvala, Nikolina

O: Za smanjivanje neugodnog mirisa vode u akvaterariju poželjno bi bilo umetnuti amonijak remover u vrečicama (koji možete u Pet centrima nabaviti od Fluvala i AquaCleara) i bilo bi poželjnije koristiti aktivni ugljen u granulama umjesto spužvastog (aktivni ugljen se mijenja jednom mjesečno).

Za očuvanje čistoće i mirisa vode mnogi vlasnici vodenih kornjača pribjegavaju hranjenje obaviti van akvaterarija u nekoj drugoj posudi, te se na taj način ne zadržavi organski otpad u akvaterariju i voda je čistija.

S obzirom da kornjačice hranite tri puta dnevno, skuplja se puno organskog otpada koji uzrokuje neugodan miris vode. Nije potrebno kornjačice hraniti tri puta dnevno, dovoljno ih je hraniti 1-2 puta dnevno.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr