Povratak

Nilski varan

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Molim vas, treba mi pomoć. Možete li mi reći nešto o nilskom varanu – prehrana, veličina, vlaga u terariju i tako dalje...
Ivan

O: Varani (Varanidae) predstavljaju životinje koje su na filogenetskom stablu smještene u razred gmazova, red ljuskaša i podred gmazova. Danas, ova porodica broji 53 vrste koje su rasprostranjene diljem Svijeta (Africi, Aziji, Australiji). U podrodu Polydaedalus se nalazi i Nilski varan (Varanus niloticus) koji je svoj naziv i dobio prema svojem prirodnom staništu (veći dio Afrike).

Nilski varan u prirodi dolazi u dva varijeteta - V. niloticus i V. niloticus ornatus (šareni). Općenita razlika između ova dva varijeteta jest da nilski varan ima pet pruga na torzu dok šareni nilski varan ima sedam. Poneki uzgajivači su uspjeli dobiti i tzv. albino oblike ove vrste varana.

U prirodi ove jedinke narastu do 2,1 m. Držanjem u zatočeništvu, postižu se veličine 1,5-1,9 m. Mnogi uzgajivači ove vrste savjetuju da se oni drže samostalno i na takav način izbjegnu česti međusobni sukobi i međusobna agresivna ponašanja jedinki.

U osiguravanju optimalne kvalitete života, za ovu životinjsku vrstu bi bilo potrebno osigurati dovoljno velik terarij. Takav terarij bi trebao imati vodeni dio dovoljno velik da ljubimac u njemu može plivati i zaroniti. Sama podloga u terariji bi trebala biti pogodna za njihovo kopanje (vermikulit, pijesak za guštere,...), a koji je ujedno pogodan za jednostavno mijenjanje i uklanjanje njihovih izlučevina (čišćenje). Ostali parametri uređenja terarija uključuju i opremanje s predmetima koji ne mogu ozlijediti samog ljubimca kao i onemogućiti istome da dođe do opasnih predmeta, npr. izvoru svjetlosti. U terarij je moguće postaviti kamenje, grane, žive biljke,...

U osvjetljenju se koriste rasvjetna tijela punog spektra s 5% UVB svjetlosti. Temperatura u terariju bi se trebala kretati u rasponu od 21°C (hladni dio terarija) do 32°C (mjesto za sunčanje). Noćna temperatura bi trebala biti unutar 15-21°C.

U prehrani se koriste (ovisno o veličini ljubimca) mali glodavci, kuhana jaja, mekušci, insekti,... uz dodatke vitamina i minerala.

Ova životinjska vrsta se ne savjetuje početnicima. Naime, smatra se da većina ovih životinja u zatočeništvu pokazuje određenu dozu agresivnosti kao i mnoge teškoće pri pripitomljavanju. Naravno, sve ovisi i o samoj jedinki.

Više korisnih informacija o ovoj životinjskoj vrsti možete saznati na adresi Zoološkog vrta u Zagrebu, Maksimirski perivoj bb, Zagreb.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr