Povratak

Određivanje spola i parenje čančara

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P:  Imamo dvije čančare, jedna je veća, a druga manja. Po opisu kakav rep treba biti da bi se odredio spol, shvatili smo da je veća mužjak. Bili smo uvjereni da je duplo manja ženka, ali se na naše čuđenje počela/o čudno ponašati, ganjati većeg naokolo te ga naskakivati i sve ostalo kao što se događa u procesu parenja. Također, vrlo često se može čuti piskutavi zvuk tijekom parenja. To nas navodi na razmišljanje da je i manji mužjak i shvatili smo da smo bili u zabludi?! Da li to znači da su oba mužjaka? Naime, manji ima mali rep pa pretpostavljamo da se radi o mladom mužjaku kome rep nije izrastao u punoj veličini. Kako se može razlikovati ženka od mladog mužjaka ako oboje imaju mali rep? Hvala, Mate

O: Mužjaci čančara su manji od ženki, a spol se može razlikovati po tomu što je u mužjaka čančare rep velik od oko približno 4 cm, a u ženke duplo manji. Spol je najsigurnije utvrditi po tome što mužjak čančare ima udubljen donji oklop (plastron), a u ženke je ravan, a možda i čak malo ispupčen. Spol se može pouzdano utvrditi u kornjača koje su stare 4 ili više godina, u većine vrsta ženka je veća i teža, a mužjaci mogu imati veću glavu. Prilikom parenja mužjaci mašu glavom i ispuštaju zvukove kao dio procesa parenja.

Čančare se pare neposredno nakon zimskog sna, u lipnju. Kada mužjak osjeti potrebu za parenjem, krene u potragu za odgovarajućom ženkom. U vrijeme parenja spremne ženke ispuštaju osobite mirise, raspoznatljive samo čančarama, pomoću kojih ih mužjaci mogu lakše pronaći.

Nakon što pronađe pogodnu ženku, započinje ritual parenja. Mužjak najprije započne njušiti i povremeno lagano grickati ženku, nakon čega ona obično počinje trčati pred njim. Nakon nekog vremena ženka zastane, a mužjak joj ponovno počne grickati prednje noge i glavu, koje ona uvlači u oklop kako bi se zaštitila od njegovih ugriza. Mužjak ovom prilikom zna biti vrlo agresivan, a ugrizi mu često znaju biti vrlo snažni. Cijelo ovo vrijeme mužjak se pokušava spariti s ženkom naskačući joj s leđa. Ukoliko ženka prihvati mužjaka, parenje započinje i to prilikom mužjak ispušta glasove nalik pištanju, dok se ženka u principu ne glasa. Tijekom parenja ženka se cijelo vrijeme pomalo pomiče prema naprijed, a on ide za njom i naskakuje je. U slučaju da ženka ne odgovara na udvaranje, mužjak zna biti vrlo agresivan prema njoj.

U Vašem slučaju, manja kornjača je najvjerojatnije isto mužjak.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr