Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Što sve trebam kupiti za optimalne uvjete života crvenouhe kornjače? Kanadska vjeverica - da li ju je dobro imati za kućnog lubimca. Što joj treba za optimalne uvjete života? Hvala, Hrvoje

O: Akvaterarij za kornjače mora biti dovoljno velik kako bi se kornjačice nesmetano kretale i plivale, što je vrlo bitno u održavanju normalne funkcije lokomotornog i mišićnog sustava, a u protivnom dolazi do problema u kretanju zbog atrofije muskulature. Ova vrsta kornjače postigne dužinu oklopa 30-35 centimetara, a ženke su nešto veće od mužjaka.

Akvaterarij za kornjače bi trebao biti veličine 120 litara za svaku kornjaču. U terariju mora biti smješten kopneni dio na kojem će se kornjače moći sunčati, a veličina kopnenog dijela mora iznositi minimalno kao dužina jednog i pol oklopa po svakoj kornjači. Vrlo je bitno da kopneni dio bude osvijetljen UV spektrom, kako bi se odvijala nesmetana sinteza vitamina D3 u organizmu, a nadalje metabolizam i transport kalcija.

Osim navedenog potreban je grijač, kao bi temperatura bila konstanto 25-26ºC. Vodite računa i o filtraciji, kako bi voda što duže bila čista, jer kornjače dosta onečišćuju vodu.

Dok su male hranimo ih svaki dan, nakon druge godine starosti hrane se svaki drugi ili treći dan. Gotovu hranu možete nabaviti u Pet centru. Ima više okusa i oblika, a također treba dodavati i vitamine i minerale. Kornjače su osjetljive na nedostatak vitamina A (upala oka), manjak D3 i Ca (meki oklop). Od svježe hrane možete hraniti govedinom, piletinom i ribom (oslić) te voćem i povrćem. Nisu uvijek raspoložene za vegetrijansku hranu, jer su one ipak mesožderi. Također vole razne kukce i njihove larve (skakavci).

U isti akvarij možete staviti kornjače različitih spolova. U mladosti je gotovo nemoguće razlikovati spolove. Poslije, mužjaci imaju puno duže prednje kandže, a kloaka im je smještena više prema kraju repa. Rep im je duži i tanji, a plastron ponekad lagano udubljen. U prirodi prežive oko 20 god., a u zatočeništvu i do 40, ako im se omogući hibernacija.

Kanadskoj vjeverici za optimalne uvjete je potreban prostran kavez, visok minimalno 60cm. Kavez treba urediti tako da što više odgovara prirodnim uvjetima. S obzirom da su vjeverice vrlo aktivne životinje i žive na drveću, poželjno je staviti grane u kavez i obavezno kućicu (mjesto za skrivanje - zamjenjuje duplju drveta). U Pet centru možete nabaviti gotovu kompletnu hranu za vjeverice, koja zadovoljava sve hranidbene potrebe, a uz takvu hranu joj možete dodavati lješnjake, orahe i voće. Voda im mora biti stalno na raspolaganju. Bez obzira na veliku ljubav, vjeverice je teško posve pripitomiti i uvijek ih iz kaveza treba puštati uz nadzor.