Povratak

Optimalni uvjeti za vodene kornjače

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Poštovani, imam jedno pitanje vezano za crvenouhu vodenu kornjaču. Moja je stara  4 god.  i do sad je živjela u plastičnom terariju i sve je bilo ok. Nedavno sam joj kod Vas kupila stakleni akvarij bez grijača, filtera. Kupila sam joj drvo na kojem bi se trebala sunčati pa me zanima mora li to drvo biti uvijek suho ili pod vodom? Može li se stolna svjetiljka koristiti kao osvjetljenje za kornjaču? Kupila sam joj i neutralizator vode za kornjače s kalcijem Nutrafin Basix pa me zanima mogu li ga staviti u taj akvarij, iako ima malo vode u njemu i da li da stavim cijeli? Također sam kupila i JBL vitaminski nadomjestak u kapima koji se kapa na hranu, ali pošto ne jede mogu li to kapati u vodu?

Kornjača još ne hibernira, ali je prestala jesti pa bih Vas molila odgovore na ta sva pitanja. Hvala unaprijed. Srdačan pozdrav,
Nataša

O: Akvaterarij za kornjače mora biti dovoljno velik kako bi se kornjača nesmetano kretala i plivala, što je vrlo bitno u održavanju normalne funkcije lokomotornog i mišićnog sustava.
 
Stoga, uzgajivači preporučuju minimalne vrijednosti akvaterarija za kornjače koji ne bi smio biti manji od 120 litara za svaku kornjaču. U akvaterariju mora biti smješten kopneni dio (u Vašem slučaju drvo) na kojem će se kornjača moći sunčati, a veličina kopnenog (suhog) dijela mora iznositi minimalno kao dužina jednog i pol oklopa po svakoj kornjači. Vrlo je bitno da kopneni dio bude osvijetljen UV spektrom, kako bi se odvijala nesmetana sinteza vitamina D3 u organizmu, a nadalje metabolizam i transport kalcija.

Osvijetljenje kopnenog dijela se postiže uporabom posebnih UV lampi, s UVA i UVB spektrom zraka. Trenutno na tržištu dolaze različiti oblici ovih lampi. Tako mogu se naći i UV žarulje koje se mogu staviti u "klasičnu" stolnu lampu i na takav način osigurati ljubimcu za život nužno UV osvjetljenje.

Nutrafin basix neutralizator vode za kornjače s kalcijem sprječava da voda ode u kiseli ph, dok kalcij koji se otpušta prevenira omekšavanje oklopa. Sam proizvođač u uputama ne navodi minimalnu količinu vode potrebnu za stavljanje ovog preparata.

Za eliminiranje neugodnog mirisa i pročišćavanje vode možete koristiti npr. Nutrafin Turtle Clean, i to 1 čep na 35 L vode.

Pri primjeni svih preparata pridržavajte se uputa proizvođača. Stoga, ako je na preparatu navedeno da se kapa na hranu, njegova primjena na neki drugi način (ako nije tako navedeno) može imati smanjen ili u nekim slučajevima i neželjeni učinak.

Na tržištu postoje razni pripravci koji se mogu primjeniti direktno u vodu, npr. Beaphar Turtle vit (multi-vitaminske kapi za kornjače koje se daju u dozi od 1 kapi na hranu ili vodu/dnevno).

Osim gore navedenog osigurajte Vašem ljubimcu grijač, kao bi temperatura bila konstantno 25-26ºC. Vodite računa i o filtraciji, kako bi voda što duže bila čista jer kornjače dosta onečišćuju vodu te o kvalitetnoj prehrani.

Osnovne podatke o držanju, smještaju i prehrani crvenouhih kornjača možete pročitati ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr