Povratak

Osiguravanje optimalnih uvjeta za pitona: podloga temperatura

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Kupila sam mladog krlajevskog pitona te zamolila bih vas da mi kažete koji je veterinar u Splitu specijaliziran za zmije. Po onome što sma ovdje pročitala izgleda da se presvlači,ali kako je ovo moj prvi doticaj s ovakvim kućnim ljubimcima htjela bih provjeriti i s veterinarom.Jer mi sumnjivo, gore je koža amlo hrapavija,na jednom djelu se komadić oljuštio(odigao) pa nisam sigurna jel to pravilno. Mlad je piton ,ima 4-5 mjeseci,i oko mu je malo zamućeno. Jesam li u pravu što se tiće presvlačenja ili je bolestan?? I još jedno pitanje,meni su u dućanu gsdje sam ga kupila savjetovali zemlju za gmazove,a vi ipak tapet,pa sam sad zbunjena,što mi je činit.I negdje se spominje vlažnost 80%?Terarij mi ima samo neonku,da li joj treba posebna lampa? Hvala. Dejana

O: Po svemu sudeći Vaš piton se presvlači. Naveli ste tipične promjene-zamućene oči i hrapava koža uz već oljušteni dio kože. Mlade zmije se presvlače češće a također i zmije u zatočeništvu u odnosu na one u prirodi.O tome više možete pročitati  na Presvlačenje pitona. Na žalost nije mi poznato koji veterinar u Splitu posjeduje specijalistička znanja u vezi zmija.Najjednostavnije rješenje je nazvati telefonom, s obzirom da u Split ima više veterinarskioh ambulanti te Vam savjetujemo da se raspitate.

Najbolja podloga za terarij je mješavina treseta, coco bricka i chip barka. Idealna visina podloge je 10 cm. U terarij je potrebno postaviti nekoliko grana po kojima se zmija može penjati. Terarij mora imati vlažni i suhi dio. U vlažnom dijelu potrebno je osigurati posudu (bazen) s dnevno svježom vodom koji se prilagođava veličini zmije. Temperatura suhog dijela, odnosno mjesta za sunčanje treba biti u rasponu od 27°C do 35°C po danu, dok je po noći potrebno osigurati 20°C do 25°C. Temperatura vlažnog dijela mora biti oko 25°C. 

Temperaturu osiguravamo terarijskim grijačima (kabelski ili pločasti grijač) te lampama s usmjerenim svijetlom koje se postavljaju iznad mjesta predviđenog za sunčanje. Osim temperature bitan parametar je i vlaga zraka koja se mora održavati u rasponu od 75% do 85%. Vlaga zraka se regulira evaporacijom vode iz bazena kao i prskanjem terarija. Terarij je potrebno prskati (ovlaživati najmanje svaki drugi dan, odnosno po potrebi u ovisnosti o trenutnoj vlazi zraka u terariju. Osim reflektorske lampe s usmjerenim svijetlom iznad mjesta za sunčanje terarij treba osvijetliti specijaliziranim fluo cijevima koje emitiraju UVA/UVB dio spektra.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr