Povratak

Ozlijeđena čančara i tretiranje rane

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

P: Na Korčuli sam prije par godina našla malu čančaru. Živi u mom vrtu i do sad je sve bilo u redu. Prije par dana sam je našla okrenutu na leđima, a prednje šapice su joj bile ozlijeđene. Okrenula sam je jer sam mislila da se negdje izgrebla. Ali nisam imala mira pa sam za sat vremena opet sišla i našla je opet na leđima, samo je sad i oklop bio nagrižen. Odmah mi je sinulo da to mora biti miš. Oprala sam je u mlakoj vodi, nasipala nogice sa Tyrosurom i sad je držim u kući. Ne jede ništa, samo miruje. Molim Vas da mi date savjet što da radim dalje sa njom jer znam da joj dolazi vrijeme hibernacije i hoće li preživjeti? Jako je volim pa Vas još jednom molim ako mi možete pomoći. Unaprijed se zahvaljujem. Jagoda

O: Rane kod gmazova cijele u fazama slično kao i kod sisavaca. Proteinska tekućina i fibrin pune defekt da formiraju krastu. Sloj epitelnih stanica migrira  ispod kraste. Makrofagi i heterofili također migriraju ispod kraste i čiste tkivo od bakterija i odumrlog tkiva. Temperatura okoliša također utječe na cijeljenje rana. najbolja je optimalna temperatura za određenu vrstu.

Lokalno liječenje rana antimikrobnim lijekovima limitira oportunističke infekcije te podupire cijeljenje. Kada se rana kontaminira bakterijama to stimulira prirodnu obranu organizma. Dolazi do invazije upalnih stanica, oslobađaju se enzimi i cirokini što dovodi do destrukcije tkiva. Lokalno tretiranje može ublažiti to djelovanje i potaknuti zaraštavanje.

Nisu svi preparati pogodni za tretiranje rane. Aktivni sastojak Tyrosur gela i praška je tirotricin. Terapijska indikacije su Tyrosur gel i Tyrosur prašak koriste se za liječenje manjih, površinskih, umjereno vlažnih rana.

O tretiranju rana kod kornjača možete pročitati u ranije objavljenim odgovorima Rana na koži kornjače i Vodene kornjače - pravilna prehrana, ljuštenje oklopa, agresivno ponašanje i tretiranje rane.

Kornjača čančara je zaštićena vrsta, o tome više možete pročitati u tekstu Pronađena čančara. Stoga Vam savjetujem da je, ako će to ikako biti moguće, pustite u prirodu kada ozdravi.

Ukoliko njeno stanje neće biti za pustiti je, potrebno se dobro educirati za hibernaciju jer je to jako kompleksno. O pripremi čančare za hibernaciju pisala je kolegica Zdravka Rumiha, dr. vet. med. u svom odgovoru naslovljenom Hibernacija čančare.

Savjetujem Vam da se javite za pregled ili barem telefonski za savjet doktorici educiranoj za liječenje gmazova Lukač Maji, dr. vet. med.m koja ima ovlaštenje za liječenje zaštićenih životinja kao što je kornjača čančara, na Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, tel. 01/2390-410. Radno vrijeme je pon., sri. i pet. 9-11 h i uto. i čet. 16-18 h.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr