Povratak

Ozljeda na koži kornjače

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Danas sam primjetila na vratu kornjače ranu otprilike 1 cm. Radi se o crvenouhoj kornjači staroj 6 godina, a veličine cca 25cm. Rana nije klasična sa crvenilom i gnojem, više podsjeća na neku ranu koja je smežurana od vode i bijela je. Molim Vas za savjet. Trebam li je voditi veterinaru ili mi preporučujete neki lijek?
Unaprijed hvala, Mia

O: Ozljede oklopa i kože kornjača su vrlo česte, a mogu biti suhe i vlažne prirode. Ove druge su uzrokovane gram negativnim bakterijama, neugodna mirisa, popraćene krvarenjem i sukrvicom, te upalom tkiva između pločica oklopa.

Zanemarivanje može prouzročiti trovanje krvi te završiti smrću. U slučajevima ozljeda kornjača, procedura je slijedeća: očistiti mjesto ozljede Betadinom ili 0,75 % chlorhexidinom, te mjesto ostaviti otvoreno da se stvori tzv. krasta ili mjesto prekriti flasterom, zavojem, prije toga prekriti tupferom. To je također potrebno da ose i muhe ne izazovu dodatne probleme, da ne polažu jaja u ranu ili ne sišu krv.

Kožni problemi najčešće su uzrokovani nečistom vodom u akvaterariju. Za zdravlje životinje vrlo je važno osigurati dobru kvalitetu vode. Prljava voda odlično je stanište za bakterije i gljivice koje mogu, među ostalim, uzrokovati i raznovrsne kožne probleme. Najčešće se javljaju gljivične infekcije u vidu bijelih ili sivkastih prevlaka na koži. Za izlječenje je najčešće dovoljno osigurati povoljnije uvjete u akva-terariju, a u teškim slučajevima pomaže i uranjanje životinje u slanu vodenu otopinu nekoliko puta dnevno.

Na kraju Vam savjetujem da svakako posjetite veterinara koji će na temelju kliničkog pregleda najbolje procijeniti o kakvoj ozljedi je riječ, odrediti terapiju i prognozu, odnosno u potpunosti odgovoriti na Vaše pitanje.

.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr