Povratak

Ozljeda nokta kornjače

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Poštovani, molim vas za pomoć. Naime, danas mi je kornjača (crvenouha, 9 godina, zdrava) bila na plaži i zapeo joj je nokat u otvoru za filter i ona je panično povukla nogu i otpao joj je nokat. Je li to opasno, pročitao sa da joj se ne smiju rezati nokti? Molim vas za odgovor.
Dario

O: Gmazovi su česti pacijenti s bolestima nogu i prstiju. One ne smiju biti zanemarene jer su najčešće uzrokovane unutarnjim faktorima i znak su cjelokupnog zdravlja životinje.

Problemi sa nogama su odraz i nepravilnog držanja (vlažnost, temperatura te hranidba).

S obzirom da vodene kornjače određeno vrijeme obitavaju u vodi, a zagađuju je svojim otpadnim produktima u Vašem slučaju postoji opasnost da se mjesto ozljede inficira i da dođe do infekcije prsta, noge i na kraju sepse.

Potrebno je ranu pregledati da se odredi opseg oštećenja tkiva i koliko je zagađena te da li će se staviti na antibiotik ili je dovoljno ranu lokalno tretirati. O lokalnom tretiranju ozljede kod vodene kornjačice pisao je kolega Dragan Vešović, dr.vet.med. ovdje.

Upućujem Vas kolegici Maji Lukač, dr.vet.med. koja liječi gmazove na Veterinarskom fakultetu (ponedjeljkom, srijedom i petkom od 10 do 12, a utorkom i četvrtkom od 15 do 17 sati, možete je i telefonski kontaktirati na tel 01/2390-410).

Kornjačama se inače nokti ne režu jer im služe za kopanje po dnu, penjanje i u ritualu parenja, a osim toga to je jedan od načina da možete prepoznati i spol kornjače.

Mužjaci imaju puno duže nokte od ženki jer im služe za udvaranje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr