Povratak

Pad kornjače s velike visine

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 


P:
Imam žutouhu kornjaču staru 2 godine, hranim ju sa suhim račičima, sirovom mesom (piletina), ostalim granulama za kornjače te živim bijelim crvičima koje kupujem u trgovini za lov i ribolov (jako to voli jesti) te sam joj pokušavala davati listove salate i ostalog povrća al to ne želi jesti...do sada je bila prilično zdrava i aktivna na suhom i u vodi, no na današnji dan je pala sa velike visine balkona sa 7 kata na pločice ispred zgrade neznam kako ali ostala je živa, iako se dočekala na trbuh a ne na oklop, ali kao da je bila pod šokom nije se previše micala pa sam ju stavila u tetarij da vidim hoće li joj biti bolje, malo je krvarila oko glave nisam sigurna da li iz nosa ili usta ili oboje. Nakon par sati je ušla u vodu i plivala opet. Što misite hoće li biti bolje? Marina

O: Vezano uz vaše prvo pitanje o hranjenju , važno je znati da je hrana životinjskog podrijetla, glavna i najvažnija hrana ovih kornjača.  Nju je potrebno davati u kontroliranim količinama ,jer ukoliko je kornjače ne dobivaju dovoljno neće pravilno rasti i razvijati se,  a ukoliko dobivaju previše mogu prebrzo rasti i postati pretile (debele) što je jako loše za njihovo zdravlje.  Pretjerivanje sa proteinskom hranom može također oštetiti bubrege i jetru. Živa hrana je najzdraviji i najprirodniji oblik proteinske hrane.

Uz proteine, živa hrana sadrži kalcij (te ostale vitamine i minerale) i u kornjačama budi lovačke instinkte. Budite oprezni pri odabiru žive hrane, jer ona može sadržavati parazite (ali i otrove) koji mogu naštetiti kornjačama. Nije preporučljivo uzimati životinje iz prirode, uzgojena hrana je sigurnija. Živa hrana koju kornjače smiju jesti: akvarijski puževi (uzgojeni), potočni rakovi, ribe živorotke (gupy, molly, platy...), kozice, od kukaca :cvrčci , crvene larve komaraca (smrznuta hrana), fobasi,crvi brašnari (rijetko davati, masni su), tubifex crvi te kišne glista/gujavica, smrskani puževi, puževi golači.

Riba je također jedna od prirodne hrane vodenih kornjača, koja je zdravija od mesa.
Slatkovodne kornjače trebale bi se isključivo hraniti slatkovodnom ribom, jer morska riba može sadržavati veće količine soli koje nisu poželjne.
Ribu je moguće očistiti, nasjeckati meso na manje komadiće i zamrznuti ih. Prije davanja kornjači meso je potrebno odmrznuti i zagrijati na približnu temperaturu akvarijske vode.

Meso je hrana koja je relativno dostupna većini ljudi i nije loša za kornjače. Možete davati čisto meso, ali i iznutrice. Iznutrice poput jetra, bubrega, srca su jaka (visokoproteinska) hrana i ne treba ju davati prečesto.  Treba izbjegavati masno meso i odstraniti masne dijelove, jer ukoliko ih kornjače neće moći probaviti povratiti će. Meso možete davati svježe ili ga možete nasjeckati na komadiće/porcije i zamrznuti.

Po potrebi ga odmrzavate i dajete kornjačama.Meso bi trebalo biti slične temperature kao voda u akvariju. Meso koje smijete davati je sirova piletina, puretina te govedina.
Komercijalne granule/briketi, sušeni račići (grammarusi), sušene ribice... su samo dodatna hrana. Ako se kornjače isključivo hrane suhom hranom, neće pravilno rasti i razvijati se.

Granule sadrže proteine, kalcij, fosfor, masti, mnoge su obogaćene vitaminima i nisu loše, ukoliko ih se kombinira sa ostalom (prirodnom) hranom.
Sušeni račići (grammarus) nisu baš dobra hrana za kornjače ,jer ne sadrže previše korisnih tvari. Možete ih ponuditi rijetko, u malim količinama kao poslasticu.
Vodeno bilje je najzdravija i najprirodnija biljna hrana. Kornjačama u prirodi je gotovo uvijek dostupna što znači da je za razliku od proteinske hrane možete davati u neograničenim količinama. Nažalost vodeno bilje je gotovo nemoguće uzgajati u istom akvariju sa odraslim primjerkom žutouhe kornjače, jer sve unište ili pojedu.  Vodeno bilje možete uzgajati u zasebnom akvariju ili ga kupovati u specijaliziranim trgovinama, kao što je Pet centar. Bilje koje smije jesti je vodene kuga, vodena leća, lopoč, rogolist, amazonka (Echinodorus sp.), vodeni zumbul i dr.

Povrće je dobra zamjena za vodeno bilje i dostupnije je. Postoji povrće koje je dozvoljeno davati stalno i u neograničenim količinama, ali i ono koje se može samo povremeno davati. Pojedino povrće je zabranjeno davati jer sadrži oksalnu kiselinu koja spriječava upijanje kalcija. Čak i ako se kornjače povremeno hrane takvom hranom posljedice će biti iste. Npr. špinat koji je kornjača pojela blokirati će upijanje kalcija mjesecima što ima jako loš utjecaj na njene kosti i oklop.  Povrće je potrebno dobro oprati prije davanja kornjačama.Povrće koje smiju jesti je mrkva, lišće maslačka, zelena , crvena salata, zimska salata, tikvice i dr. Pad s velike visine nije za kornjaču bezazlen, bez obzira da li je pala na oklop, jer je i na trbuhu oklop. Prilikom takvog pada može doći do unutrašnjeg krvarenja, radi prsnuća krvnih žila i do nastanka hematoma koji pritišću na unutrašnje organe.
Moguće je da je udarila i glavom pa je krvarila iz usta i nosa što može biti prolazne prirode. Ako je došlo do opsežnog unutarnjeg krvarenja , kornjača može uginuti nakon više sati ili drugi dan. Svakako vam preporučam da ju odvedete na pregled u veterinarsku ambulantu kako bi se utvrdilo da li ima ozljede opasne po život.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr