Povratak

Piton odbija hranu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
jerko-spralja


 Odgovara:
Jerko Špralja, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Ne znam da li bih trebao biti zabrinut, ali moj piton neće da jede. Riječ je o ženki loptastog pitona, dužine oko jednog metra, a nemam vagu da mogu točno izmjeriti težinu. Od zadnjeg hranjenja je prošlo 2 mjeseca i nešta sitno dana. Nudim joj obrok jednom tjedno, ali je totalno ne zainteresirana. Nisam mijenjao prehranu, tj. hranim je s istom vrstom plijena kao i zadnjih nekoliko mjeseci. Dosad nije bilo problema, svaki put kad ponudim, ona drage volje uzme. Uvjeti držanja se nisu mijenjali, tj. nisam ništa u terariju mijenjao, osim kućice za skrivanje (veće jer je prijašnju prerasla), ali i nakon te promjene se hranila. Srdačan pozdrav, Danijel

O: Nije rijetka pojava da pitoni povremeno "poste" tijekom određenog perioda godine. Najčešće se to dešava od listopada do travnja (tj. tijekom zimskog perioda), iako nisu isključena ni druga razdoblja.

Također, obratite pažnju na eventualne stresne faktore, naprimjer temperaturu terarija, veličinu terarija te mikroklimatske uvjete.

Terarij bi trebao biti minimalno 1m dužine, 60 cm širine i 60 cm visine. Temperatura osunčanog dijela bi trebala biti između 27 -35 stupnjeva Celzijusa, dok temperatura vlažnog dijela ne bi smjela biti ispod 25 stupnjeva Celzijusa.

Pokušajte ga povremeno nuditi plijenom s kojim ste ga i prije hranili ili upotrijebiti manji plijen (mladog miša - pinky). Nemate razloga za zabrinutost, budite strpljivi i ustrajni u nuđenju plijena (svakih desetak-dvadesetak dana). Višemjesečna glad neće naškoditi njegovom zdravstvenom stanju, pogotovo što je prije redovito uzimao hranu.

Nešto više o ovoj  temi možete pročitati i u ranije objavljenom odgovoru kolegice, naslovljenom Kraljevski piton - prehrana i uvjeti držanja.

Želim Vam puno sreće i uspjeha.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr