Povratak

Ponašanje iguane i uvjeti u terariju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Svačićeva 61, Osijek

P: Već duže vrijeme nešto se čudno dešava s mojom iguanom, ne znam da li to nazvati problemom. Ona, naime, ne želi biti u terarijumu. Više voli hodati po kući ili ležati na nekom od njoj omiljenih mjesta. Šta bi moglo biti uzrok takvom ponašanju. Hvala, Jasna

O: Iguana iguana ili zelena iguana je jedan od najmirnijih kućnih ljubimaca, ali to ne znači da one ne zahtjevaju puno pažnje i njege. Svaka jedinka je različitog karaktera, neke su plašljivije, neke mirnije, neke se daju bolje "pripitomiti", ali ne na isti način kako je to slučaj za pse i mačke, jer su one ipak gmazovi.

Uglavnom se naviknu na vlasnika i mogu biti dosta privržene, ali su svojeglave i pamte ako im se zamijerite.

Kako ovi gušteri narastu  do 2 metra, već na početku morate računati da joj je potrebna nastamba barem duplo duža od njene dužine, a visine barem tri puta njene dužine. Kavez mora biti visok jer se iguana penje po drveću i većinu vremena provodi na drveću. Stoga u unutrašnjost terarija treba staviti debele bambusove grane i čvrste platforme za sunčanje, koje su napravljene tako da se iguana ne može ozlijediti. Temperatura mora varirati između 21 i 32 stupnja,  u terariju od 26 do 28 stupnjeva, a na mjestu za sunčanje i do 32 stupnja, dok noćna temperatura  mora biti niža, ali ne ispod 21 stupanj.

Pošto su iguane gmazovi, to znači nemaju termoregulaciju, temperatura okoline je važna kako bi mogla probaviti hranu. Ako je preniska, metabolizam se usporava i hrana počinje trunuti u probavnom sustavu, što dovodi do neugodnog mirisa u terariju. To također oslabljuje njen imunitet pa postane neotporna na infekcije.

Vrlo je bitna optimalna vlažnost u terariju, a postiže se svakodnevnim prskanjem mlakom vodom.

Mjesto sunčanja treba biti na povišenom mjestu, a osvjetljenje se postiže žaruljama koje emitiraju i svjetlost i toplinu. Za postizanje pravilne temperature preko noći su najbolje keramičke žarulje koje emitiraju toplinu bez svjetlosti. Uz žarulje je obavezna i upotreba neonskih lampi koje emitiraju UVB svjetlost zbog pravilne sinteze D3 vitamina koje se postavljaju 30 cm od iguanina tijela te se trebaju mijenjati svakih 9 mj. Bez toga , iguana može oboljeti od rahitisa.
 
Nadam se da ćete iz ovih informacija moći odgonetnuti razlog ponašanja Vaše iguane.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr